Het college is na een inventarisatie van alle woningbouwplannen tot de conclusie gekomen dat de doelstellingen uit het coalitieakkoord niet worden gehaald als er niet wordt bijgestuurd om meer betaalbare nieuwbouw te realiseren. Om dat te bereiken zijn uitgangspunten geformuleerd zodat ontwikkelaars meteen weten waar ze aan toe zijn. Het heeft inmiddels al geleid tot extra toekomstige woningen in de sociale en middenhuursector.
Interventies in al op stapel staande projecten en het toepassen van de richtlijnen hebben er volgens het college aan bijgedragen dat de totale plancapaciteit van 2200 sociale huurwoningen is gegroeid naar zo’n 2750 sociale huurwoningen . Daar komen nog zo’n 450 sociale huurwoningen bij ter vervanging van woningen die worden gesloopt. In totaal zijn nu zo’n 3200 nieuwe sociale huurwoningen in beeld. De inschatting is dat deze over een periode van zo’n acht jaar gerealiseerd gaan worden en het grootste deel pas na 2022. 'Daarmee gaan we richting de ambitie om jaarlijks te starten met de bouw van 300 sociale huurwoningen en 1000 woningen,' zo staat in een brief aan de gemeenteraad.
Binnen de totale Zaanse woningvoorraad is het percentage sociale huurwoningen gedaald van 43
procent
in 2008 naar 39
procent
in 2018. 'Vanuit het oogpunt van een evenwichtige stad (ook een doelstelling uit het coalitieakkoord) lijkt dit een gezonde ontwikkeling,' aldus het college. 'Toch moet geconstateerd worden dat de druk op de sociale woningmarkt op basis van bevolkingsprognoses en groeiende verstedelijking in de komende jaren zal toenemen.' Tel daar de wachtlijstproblematiek bij op en duidelijk werd dat de balans doorsloeg naar de verkeerde kant:
zo’n 9000 woningen in de pijplijn waarvan 2180 woningen in de sociale huur, inclusief sloop/nieuwbouw door corporaties en slechts 380 sociale huurwoningen stond
en
geprogrammeerd in de projecten met een vastgesteld bestemmingsplan.
Het afgelopen half jaar zijn gesprekken gevoerd met initiatiefnemers van woningbouwprojecten om meer sociale huurwoningen op te nemen in hun plannen. Om de gesprekken te vergemakkelijken is in eerste instantie een aantal ambtelijke richtlijnen opgesteld als kader voor de onderhandelingen en h et college heeft nu deze richtlijnen als bestuurlijke uitgangspunten vastgesteld voor sociale huur. Deze zijn:
M iddeldure huur :
Naast aanscherping van de uitgangspunten voor de programmering is het ook nodig om tempo te maken met de realisatie van sociale woningbouw, zo schrijft het dagelijks bestuur. Voorgesteld wordt daarom om naast de al bestaande Top 16 á lle projecten vanaf 50 sociale huurwoningen extra aandacht te geven in de gemeentelijke begeleiding. Dat betekent onder meer dat in het kader van de actualisatie van het parkeerbeleid de parkeerproblematiek bij enkele van deze projecten – zoals de Badhuisweg in Zaandam - met voorrang word t opgepakt. De gesprekken en interventies met de initiatiefnemers hebben inmiddels tot de volgende resultaat geleid:
Daarnaast lo opt er nog een aantal interventies die kunnen leiden tot 45 tot 132 extra sociale huurwoningen en kan de inzet van BKZ worden vergroot. Hiermee komt het aantal netto toevoegingen aan sociale huur op ruim 2800 woningen.