Ontwerp binnentuin voor mysterieus woningbouwproject in Zaandam

Foto: Twitter / Willem Jakobs

De verstening van binnensteden is aan de orde van de dag en ook in Zaandam maakt steeds meer groen plaats voor rood. Toch is er wel degelijk aandacht voor natuurbeleving in nieuwbouwprojecten, zo blijkt uit een ontwerp voor woningbouwproject De Tijdgeest in het centrum van Zaandam.

Ontwerper Willem Jakobs van Studio Stadsgras deelde zijn geesteskind via Twitter. Over een bouwproject met de naam De Tijdgeest waar zo’n 320 appartementen moeten komen is verder niets te vinden, maar volgens het kaartje komen de woningen tussen de Houtveldweg, Ebbehout en Grenehout. De naam refereert aan Houtmeelfabriek De Tijdgeest van N.V. voorheen Van Wessem en Co. die tot 15 juni 1937 in het Westzijderveld stond en die dag door brand verwoest werd.

De houtmeelontploffing die op die zaterdagmorgen even over vier uur aan het vuur voorafging werd tot ver in de omtrek gehoord. De fabriek lag direct achter stoomzagerij de Tijdgeest, eveneens eigendom van Van Wessem & Co. Het afval van de – bij de brand gespaarde – zagerij en de schaverij werd er bewerkt tot grondstof voor de linoleum- en papierfabrieken. 

Op de website van Strategie Architecten staan al wel impressies van de nieuwbouw:

De huidige situatie gezien vanaf de Houtveldweg.

Reacties