Woningen in plaats van Meneba; silo’s blijven behouden

Foto: Gemeente Zaanstad

Het Meneba-complex aan de Zaan in Wormerveer moet veranderen in een woongebied met ongeveer 550 woningen en zo’n 13.000 vierkante meter aan voorzieningen. Het industrieel erfgoed blijft daarbij waar mogelijk behouden, waarbij voor de karakteristieke meelsilo’s Amerika, de beeldbepalende, hoge witte cilindervormige bouwwerken, een nieuwe bestemming gezocht wordt.

Meneba is een voormalig distributiecentrum voor graanproducten dat tot het einde van dit jaar nog zeer beperkt in gebruik is. In een vanochtend ondertekende intentieverklaring om de mogelijke ontwikkeling van het terrein te onderzoeken hebben de gemeente en Waterland Real Estate op hoofdlijnen afgesproken wat de bedoeling is: woningen, kantoren, lichte bedrijvigheid, culturele en andere voorzieningen, horeca en mogelijk een hotel. Het onderzoek naar wat de gemeente eerder al ‘Graanstad’ noemde moet in juli klaar zijn.

 

 

 

 

Dit is weer typisch zo’n onke plek, zo’n plek die prachtig is, maar waar veel te weinig Zaankanters van kunnen genieten’, aldus wethouder Gerard Ram, verantwoordelijk voor MAAK.Zaanstad. ‘Deze locatie, pal aan de Zaan biedt enorme kansen voor ontwikkeling. Als ik me voorstel hoe hier over een paar jaar een woon-werkwijk kan staan die Zaanstad weer mooier maakt, dan wordt ik daar erg enthousiast van.’

 

Reacties