Bijna 70 koopappartementen in de Kroon op BAM-terrein

Foto: FKG architecten aan de Zaan

Bureau FKG architecten aan de Zaan heeft 67 nieuwe appartementen ontworpen in project de Kroon aan de Provincialeweg in Zaandam, vlakbij het Volkspark. Het worden koopwoningen in een ‘Zaans industriële stijl’.

Wethouder Songül Mutluer van Wonen en Bouwen en ontwikkelaar Investeringsmaatschappij BS hebben hun handtekeningen gezet onder de plannen voor het complexop het voormalige BAM-bedrijventerrein ter hoogte van de Mauritsstraat. Getekend zij vier geschakelde ‘woonfabrieken’ en een ‘loods’. Volgens architect Patriek Duisdecker van FKG waren de fabriekspanden van Verkade in de nabije omgeving een belangrijke drager en inspiratiebron: ‘Zo sluiten we aan op het rijke verleden, maar transformeren de plek met een geheel eigen karakter.’

De appartementen krijgen oppervlaktes van 40 tot 80 vierkante meter en verschillende prijsklassen met een eerste bandbreedte van 185.000 tot 215.000 euro en oplopend tot 350.000 euro. Onderzocht wordt of (een deel van) de woningen via Betaalbare Koopwoningen Zaanstad (BKZ) in de markt gezet kan worden, waarmee kopers de grond in erfpacht krijgen. Zo wordt de Kroon voor een grotere groep mensen toegankelijk. ‘Hoogstaande nieuwbouw in typisch Zaanse stijl in het centrumgebied moet ook voor starters en ouderen betaalbaar zijn,’ zegt Mutluer daar over.

 

 

Vorige week werd ook al getekend  voor de Tijdgeest (306 huurappartementen) en vorige maand nog voor de Zaanse Helden (met 600 huur- en koopappartementen, waarvan 160 sociale huur), beide in de wijk Zaans Hout.

Reacties