Zaanstad heeft vorig jaar 1.053.359 euro overgehouden, zo blijkt uit de jaarstukken 2019 die door het college zijn aangeboden aan de gemeenteraad. Het college stelt voor om hiervan een ton te reserveren voor de Zaancampus , 250.000 euro voor de verhuizing van De Zaansche Molen en een ton voor de Citydeal . De rond 600.000 euro die dan nog resteert gaat naar het investeringsfonds.
Met de jaarstukken legt het college verantwoording af over het gevoerde beleid en de behaalde resultaten in het jaar 2019. Daarmee wordt het begrotingsjaar 2019 formeel afgesloten. De gemeenteraad beslist uiteindelijk wat er met het overgehouden geld wordt gedaan. Uit de jaarstukken blijkt onder meer dat in de gemeente vorig jaar 152 woningen een nieuwe fundering kregen. Dit jaar moet dit volgens de planning bij in totaal 300 huizen gebeuren. Voor bewoners is een stappensubsidie beschikbaar voor de verduurzaming van bestaande woningen. Bijvoorbeeld voor warmtepompen, zonneboilers of (vloer)isolatie, al dan niet in combinatie met funderingsherstel.
In samenwerking met het Leger des Heils zijn vijf ‘overbruggingswoningen’ gerealiseerd. Daar kunnen per woning kunnen twee tot drie gezinnen die dakloos zijn geraakt tijdelijk onderdak vinden. In samenwerking met een Sociaal Wijkteam wordt vervolgens gewerkt aan een oplossing voor definitieve huisvesting. Woonvormen voor inwoners met zorgbehoeften krijgen voorrang in de bouwplannen. Er zijn concrete plannen voor ouderenhuisvesting in voorbereiding op diverse plekken in de stad. Soms gaat het om nieuwbouw, somsom de transformatie van oude complexen. Enkele voorbeelden zijn:
Bij de provincie zijn financiële middelen aangevraagd om de doorstroming van ouderen uit eengezinswoningen te kunnen bevorderen. Deze subsidie is gedoeld voor een financiële doorstroomregeling en voor informatie en communicatie over wooncomplexen voor ouderen. Complexen waar veel ouderen wonen worden als gevolg van een samenwerking tussen de gemeente en de corporaties toegankelijker gemaakt.
Inmiddels is dat al voor 157 woningen (waaronder de Schildershoek) gebeurd, onder meer door het aanbrengen van elektrische deurdrangers. Hetzelfde is gebeurd in seniorencomplex Langeweide, waar 90 mensen wonen. Woningcorporatie ZVH heeft in 2019 één van de kleurenflats aan de Vermiljoenweg aangepast en scootmobiel-opstelplaatsen gerealiseerd. Daarmee zijn 154 woningen voor ouderen beter toegankelijk gemaakt.