Gemeente wist in 2019 ruim een miljoen over te houden

10 mei 2020, 12:29 Actueel
screenshot 20200510 132636
Wallpaper Flare / Kaitlin Stewart

Zaanstad heeft vorig jaar 1.053.359 euro overgehouden, zo blijkt uit de jaarstukken 2019 die door het college zijn aangeboden aan de gemeenteraad. Het college stelt voor om hiervan een ton te reserveren voor de Zaancampus , 250.000 euro voor de verhuizing van De Zaansche Molen en een ton voor de Citydeal . De rond 600.000 euro die dan nog resteert gaat naar het investeringsfonds.

screenshot 20200510 123535

Met de jaarstukken legt het college verantwoording af over het gevoerde beleid en de behaalde resultaten in het jaar 2019. Daarmee wordt het begrotingsjaar 2019 formeel afgesloten. De gemeenteraad beslist uiteindelijk wat er met het overgehouden geld wordt gedaan. Uit de jaarstukken blijkt onder meer dat in de gemeente vorig jaar 152 woningen een nieuwe fundering kregen. Dit jaar moet dit volgens de planning bij in totaal 300 huizen gebeuren. Voor bewoners is een stappensubsidie beschikbaar voor de verduurzaming van bestaande woningen. Bijvoorbeeld voor warmtepompen, zonneboilers of (vloer)isolatie, al dan niet in combinatie met funderingsherstel.

Dakloze gezinnen en ouderen

In samenwerking met het Leger des Heils zijn vijf ‘overbruggingswoningen’ gerealiseerd. Daar kunnen per woning kunnen twee tot drie gezinnen die dakloos zijn geraakt tijdelijk onderdak vinden. In samenwerking met een Sociaal Wijkteam wordt vervolgens gewerkt aan een oplossing voor definitieve huisvesting. Woonvormen voor inwoners met zorgbehoeften krijgen voorrang in de bouwplannen. Er zijn concrete plannen voor ouderenhuisvesting in voorbereiding op diverse plekken in de stad. Soms gaat het om nieuwbouw, somsom de transformatie van oude complexen. Enkele voorbeelden zijn:

  • De bouw van 145 huurwoningen in het complex Burano , voornamelijk in de vrije sector. Daarnaast zijn er diverse voor senioren geschikte appartementencomplexen in de verkoop of in aanbouw: bijvoorbeeld De Makelaar , De Industrieel en de nieuwbouwwijk Gouwpark bij het Zaans Medisch Centrum;
  • In het centrumgebied van Saendelft onderzoekt corporatie Eigen Haard of een deel van de daar geplande appartementen specifiek voor ouderen gerealiseerd kunnen worden. Parteon onderzoekt samen met inwoners van Assendelft de mogelijkheid voor een hofje voor senioren aan de Smeeke Ven.
  • Omdat er grote behoefte is aan aanvullende woonvormen voor senioren in Westzaan, worden particuliere eigenaren ondersteund bij een onderzoek naar de mogelijkheid om een aantal zorgappartementen op eigen grond te realiseren. Dat is een proef om te zien of dit voor herhaling vatbaar is.
  • In het project Bannehoven in Zaandijk zijn sociale huurwoningen en kangoeroewoningen opgenomen. Aan de Tamboerijnhof werkt een ontwikkelaar aan een appartementencomplex dat geschikt is voor ouderen. Er wordt ook gewerkt aan plannen voor ouderenwoningen in het cenrum van Westerkoog.
  • In 2019 is het plan Wonen in de Fortuin in Krommenie opgeleverd. Het gaat hier om elf levensloopbestendige koopappartementen voor senioren. Het plan is in samenspraak met de buurt tot stand gekomen. Verder is er vergunning verleend voor de derde fase van de Amandelbloesem in Wormerveer. Hier worden 40 sociale huurappartementen voor senioren gerealiseerd. In Krommenie komen woningen die geschikt zijn voor ouderen in de nieuwe Durghorst . In de aanbesteding van het gasfabriekterrein in dat dorp is een woonvorm voor 35 senioren meegenomen.

Bij de provincie zijn financiële middelen aangevraagd om de doorstroming van ouderen uit eengezinswoningen te kunnen bevorderen. Deze subsidie is gedoeld voor een financiële doorstroomregeling en voor informatie en communicatie over wooncomplexen voor ouderen. Complexen waar veel ouderen wonen worden als gevolg van een samenwerking tussen de gemeente en de corporaties toegankelijker gemaakt.

Inmiddels is dat al voor 157 woningen (waaronder de Schildershoek) gebeurd, onder meer door het aanbrengen van elektrische deurdrangers. Hetzelfde is gebeurd in seniorencomplex Langeweide, waar 90 mensen wonen. Woningcorporatie ZVH heeft in 2019 één van de kleurenflats aan de Vermiljoenweg aangepast en scootmobiel-opstelplaatsen gerealiseerd. Daarmee zijn 154 woningen voor ouderen beter toegankelijk gemaakt.