Zaanstad en Wormerland houden op woensdag 9 juli tussen 16:00 en 18:30 uur in de Stoomhal in Wormer de eerste netwerkbijeenkomst voor het gebieds- en uitvoeringsprogramma Aan de Zaan. projectontwikkelaars, ondernemers en andere organisaties kunnen zich daar laten bijpraten over de toekomst van de Zaanoevers en eigen ideeën aandragen
De Zaan is al eeuwenlang de levensader van de streek en om de huidige kwaliteiten te versterken en nieuwe ontwikkelingen te ondersteunen is Aan de Zaan opgezet. Langs de thema’s gebiedsontwikkeling, economie, toerisme en natuur worden concrete plannen uitgewerkt om een impuls te geven aan beide oevers. Het programma van de netwerkbijeenkomst is divers.
Na een welkomstvideo en een welkomstwoord geeft stedenbouwkundig supervisor Roy Bijhouwer een presentatie. Hij staat stil bij de historie van het gebied, de al gerealiseerde projecten en toekomstige projecten. En hij geeft ook aandacht aan de inrichting van de openbare ruimte, mobiliteit en toerisme langs de Zaan. Er is ook ruimte voor vertegenwoordigers van initiatieven die al langer spelen, zoals de ontwikkeling van het Zaankwartier en Visit Zaanbocht.
Tijdens de bijeenkomst wordt ook gesproken over de input die de afgelopen maanden bij bewoners en bezoekers van het gebied is opgehaald. Dit is gedaan via een online enquête en tijdens de Zaanbocht Run op 18 mei. Het levert een mooi beeld op van de wensen die er zijn.
Zo is de top vier van belangrijkste onderwerpen van boven naar beneden verkeer, economie & toerisme, geschiedenis & natuur en wonen. De deelnemers willen graag dat er vooral voor starters en ouderen meer gebouwd gaat worden. Er zijn ook wensen uitgesproken voor meer ontmoetingsplekken in de openbare ruimte met bankjes en het aanpakken van de verkeersveiligheid in de Zaanbocht en in Wormer in de omgeving van de Zaanbrug. Over het algemeen voelen de inwoners zich veilig, alleen rond het station en bij de Prins Clausbrug zien zij wel mogelijkheden voor verbetering.
De meeste deelnemers hopen dat de maatschappelijke betrokkenheid van inwoners wordt vergroot, zodat er meer naar elkaar omgekeken wordt, maar ook dat er meer te doen is met activiteiten voor jongvolwassenen. Het doel van de bijeenkomst is dat er via verschillende werkgroepen nagedacht wordt over de thema’s en hoe laaghangend fruit zo snel mogelijk gerealiseerd kan worden. Zo is er behoefte aan mooie nieuwe wandel- en fietsroutes en informatie over de historie van bijzondere panden. Aanwezigen kunnen zich na afloop direct aanmelden voor de werkgroepen.