Ook De Zaansche Molen in de knel door coronacrisis

Foto: Twitter / John Faasse

Het nieuwe molenmuseum op de Zaanse Schans kan niet zoals gepland op 18 juni de deuren openen. De Wereld van Windmolens is het zoveelste slachtoffer van de coronacrisis, die ook Vereninging De Zaansche Molen hard raakt.

De molens op de Schans hebben al sinds 16 maart geen betalende bezoekers meer en dus zijn de inkomsten voor de eigenaar weggevallen. Terwijl het onderhoud wel door moet gaan. In een brief aan het college en de raad herinnert voorzitter André Drost van de vereniging de gemeente eraan dat het nu tijd wordt om enkele zaken af te ronden, aangezien de bank binnenkort zal verwachten dat De Zaansche Molen begint met het terugbetalen van het verstrekte overbruggingskrediet. Daarvoor moet het oude museumpand aan de Museumlaan in Koog aan de Zaan worden verkocht en de eenmalige subsidie van 250.000 euro die Zaanstad heeft verstrekt nu snel worden overgemaakt. Die twee zaken zijn nu urgenter dan ooit, aldus de vereniging.

Het oorspronkelijke plan was om het nieuwe molenmuseum op 17 maart te openen, op de 95ste verjaardag van de vereniging én een dag na de sluiting van de molens op de Schans voor het publiek. Wanneer dat uiteindelijk toch gaat gebeuren is op dit moment nog niet te voorspellen.

Reacties