Buitenlanders vissen naast het net bij Villa Kalverliefde

Foto: Kuijs Reinder Kakes

Het ziet ernaar uit dat Villa Kalverliefde naast de Zaanse Schans niet in handen valt van een rijke Japanner of Chinees, maar van vereniging de Zaansche Molen. De leden zijn akkoord met de aankoop van 2.200.000 euro ten behoeve van het toekomstige museum van de Wereld van Windmolens.

De verkoop van de in 2008 gebouwde woning met een totale oppervlakte van in totaal 500 vierkante meter deed nogal wat wenkbrauwen fronsen, omdat het pand niet alleen in het Nederlands, maar ook in het Japans, Chinees en Engels werd aangeboden. Die ‘stunt’ van makelaar Kuijs Reinder Kakes haalde de landelijke pers.

Het perceel met opstallen aan de Kalverringdijk komt komend voorjaar beschikbaar en dan kan de verbouwing tot molenmuseum beginnen. De Zaansche Molen noemt de villa ’een waardevolle aanvulling op de bestaande plannen op Landje De Haan.’ Daar moet nu een informatie- en bezoekerscentrum komen.

De beoogde aankoop staat naast molen De Bonte Hen, aan de noordkant van de Schans. Tussen de Gekroonde Poelenburg en de Huisman krijgt de vereniging straks met de molens aan de dijk en Kalverliefde een langgerekt lint met alles wat met molens en het molenaarsvak te maken heeft en dat de naam Wereld van Windmolens krijgt. Het museum in de villa wordt daarbij een walhalla voor de echte liefhebber, die wat meer zoekt dan een selfie.

Reacties