Gemeente doet voormalig gasfabriekterrein Krommenie van de hand

Foto: Google Street View

De gemeente heeft de inmiddels gesaneerde grond van het voormalige gasfabriekterrein aan de Zuidervaartdijk in Krommenie te koop gezet. De meeste houten paalkoppen van de twee voormalige gashouders die er tot 1929 in werking waren zitten nog wel in de grond, omdat bij het verwijderen trillingen optraden die schade konden veroorzaken aan funderingen van aangrenzende huizen. Er moet minimaal 1.887.000 euro – exclusief belasting(en) – voor de grond worden neergeteld.

De gemeente het terrein laten herontwikkelen voor woningbouw en laat de buurt meepraten over de gewenste invulling. Het braakliggende stuk grond is rond 7600 vierkante meter groot en wordt bij inschrijving van de hand gedaan. Het aanpalende perceel met daarop een gasontvangststationis van Nuon. In het bestemmingsplan staat omschreven dat er minstens 20 en maximaal 50 woningen per hectaremogen komen. Een eis is dat 30 procent van de huizen bestemd is voor sociale huur.

Voorkeursplan

Partijen met interesse wordt gevraagd om een plan te maken voor het gebied, waarna drie daarvan door de gemeentelijke selectiecommissie worden voorgelegd aan een groep directe omwonenden. De bewoners kiezen het voorkeursplan. Mocht geen enkele inschrijver voldoen aan de minimumeisen of komt de gemeente niet tot overeenstemming met mogelijke ontwikkelaars, dan wordt de hele procedure stopgezet zonder dat de inschrijvers recht hebben op een vergoeding voor gemaakte kosten. De koper zal zich moeten onderwepen aan een Bibob-check om aan te tonen dat het geld waarmee de ontwikkeling wordt betaald uit onverdachte hoek komt. 

De palen waarop de gashouders rustten konden niet worden verwijderd.

Forbo

Het gehele gasfbriekterrein ligt binnen de geurcontour van Forbo, waardoor maatregelen dienen te worden genomen ter vermindering van geurhinder, zoals balansventilatie of geurfilters. Parkeren dient opgelost te worden op eigen terrein en zo nodig in de Rolrederstraat. Indien de koper ervoor kiest voor parkeerplaatsen op de Rolrederstraat, moet een bedrag van 12.000 euro per benodigde parkeerplaats aan de gemeente worden betaald.

De planning.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen