DZ en het CDA willen torens Het Eiland herbezien

Een impressie van de nieuwbouw.
Een impressie van de nieuwbouw.
Foto: Rochdale

Democratisch Zaanstad en het willen weten hoe de overige fracties aankijken tegen het plan van Rochdale voor twee woontorens met in totaal 120 kleine sociale huurappartementen op de kop Het Eiland in Zaandam. Zij zijn er voorstander van om in samenspraak met de wijk tot een plan te komen dat op meer draagvlak kan rekenen en meer recht doet aan de omgeving.

De woningcorporatie en de gemeente zijn al sinds 2018 in overleg over de bouw van de twee woongebouwen op de plek van het voormalige kantoor van Rochdale aan de Badhuisweg. Daarin komen alleen twee -en driekamerwoningen die vooral geschikt zijn voor een- of tweepersoonshuishoudens en 20 ervan zijn bestemd voor begeleid wonen. De bewoners van Het Eiland hoorden er pas van op 20 januari, toen Zaanstad en Rochdale een webinar hielden en de plannen – volgens DZ en het CDA ‘eigenlijk al in kant en klare vorm – met de omwonenden werden gedeeld. Het leidde tot een stortvloed aan vragen en voor de bewoners onbevredigende antwoorden.

Parkeren

Vooral voorziene parkeerproblemen en de aantasting van de sociale cohesie in de wijk leiden tot weerstand.  Het bouwplan voorziet in veel minder parkeerplaatsen dan de voor Zaanstad geldende norm en dat terwijl er nu al een tekort wordt ervaren. Aan de Houthavenkade verschijnt net over de brug ook al een wijk met 700 woningen met minimale parkeerruimte én er zijn plannen voor 24 waterwoningen in de nabijgelegen jachthaven. ‘Dit zal zeer waarschijnlijk resulteren in betaald parkeren op Het Eiland,’ vrezen DZ en het CDA net als de buurtbewoners.

Sociale cohesie

De twee fracties komen daarom met een agenda-initiatief om deze situatie in de gemeenteraad te bespreken. Een tweede punt van zorg is dat toekomstige bewoners van de twee torens – de één- en tweepersoonshoudens – los komen te staan van de bestaande saamhorige woongemeenschap op het Zaaneiland, die met ouderen en gezinnen met kinderen een hele andere samenstelling kent.

En bovendien: ‘Er wordt wel eens gesteld dat Het Eiland onvoldoende woningdiversiteit kent, maar van de 527 bestaande woningen zijn er 154 gebouwd in de sociale huursector (ruim 29 procent). Door de beoogde toevoeging van 120 sociale huurwoningen komt de verhouding sociaal versus midden-/hoogsegment op ruim 42 procent van de totale woonwijk,’ aldus het initiatief. Is dat een richting die Zaanstad in wenst te slaan?

Verenigd verzet

Nu ook binnenvaartvereniging Schuttevaer nog eens vraagtekens zet bij de positionering van de twee nieuwe gebouwen in verband met de veiligheid voor de scheepvaart vinden het CDA en Democratisch Zaanstad het tijd om de torens nog eens goed tegen het licht te houden, te beginnen met het draagvlak. Een flink deel van de bewoners heeft zich intussen verenigd in een front tegen het plan. ‘Zij staan al geruime tijd welwillend tegenover een bouwplan, maar niet in de huidige vorm. Men wil graag op een positieve manier participeren in de ontwikkeling van een passend plan.’

Niet weer de rechter

DZ voert in de Zaanse raad een soms eenzame maar vasthoudende strijd om te voorkomen dat de gemeente te maken krijgt met onnodige, kostbare en tijdverslindende juridische procedures. En ziet nu samen met het CDA dat risico weer levensgroot opdoemen. ‘Bent u met ons van mening dat het ontbreken van participatie een groot risico met zich meebrengt op langlopende juridische procedures en tevens in strijd is met de gemaakte afspraken omtrent de-juridificering,’ is daarom één van de vragen die de overige fracties krijgen voorgelegd.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen