Rochdale bouwt 120 sociale huurwoningen op Het Eiland

Een impressie van de nieuwbouw.
Foto: Rochdale

De plannenĀ  van Zaans Maritiem voor een historische scheepswerf op Het Eiland in Zaandam kunnen de prullenbak in: Rochdale gaat op de plek van het eigen oude kantoorgebouw twee woontorens met in totaal 120 sociale huurwoningen neerzetten. Op 20 januari is er van 19:30 tot 20:30 uur een digitale bijeenkomst over. Belangstellenden kunnen zich hier aanmelden voor dit webinar.

De nieuwe appartementen worden verschillende twee- en driekamerwoningen van 40 tot 60 vierkante meter, die vooral geschikt zijn voor een- of tweepersoonshuishoudens. De architect werkt er samen met de supervisor van de gemeente aan. Daarbij blijft veel ruimte voor groen aan de Zaanoever voor iedereen, zo belooft de woningcorporatie op haar website. De gebouwen krijgen zonnepanelen en een goede isolatie, waardoor ze weinig energie nodig hebben. Om te verwarmen gebruiken ze geen aardgas. Het onderzoek naar de best passende warmtevoorziening loopt nog. Daarbij wordt ook bekeken of die direct aangeboden kan worden aan particuliere eigenaren op het eiland.

Het huidige kantoorpand aan de Badhuisweg.

De nieuwe bewoners kunnen straks op eigen terrein parkeren, maar niet voor iedereen zal er een plekje voor een auto zijn: ‘We houden er rekening mee dat er in de toekomst steeds meer mensen gebruikmaken van deelauto’s in plaats van een eigen auto. Dat is duurzamer en goedkoper voor wie niet elke dag de auto gebruikt.’ Het webinar van later deze maand is ook bedoeld om alvast met de aannemer van gedachten te wisselen over de bouwactiviteiten en het bouwverkeer op het eiland. Omwonenden kunnen de bouwers helpen om zo weinig mogelijk overlast te verootzaken door mee te denken over de inrichting van de bouwplaats.

Pas wanneer de nieuwbouw is opgeleverd en de nieuwe bewoners hun woningen hebben betrokken, kan de buurt meedenken over de inrichting van het openbare groen aan de oever van de Zaan ten noorden van de beide woontorens. Dat is dan pas in 2023, volgens onderstaand schema van Rochdale.

Reacties