Burgemeester content met landelijk actieplan Wapens en Jongeren

Foto: Pixabay / Maria Saveleva

Jan Hamming en de zijnen hebben het voor elkaar: het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft vandaag het actieplan Wapens en Jongeren naar de Tweede kamer gestuurd. Hierin staan tal van lokale en landelijke maatregelen die het bezit en gebruik van wapens onder jongeren moeten terugdringen.

Burgemeester Hamming spant zich al geruime tijd in om dit onderwerp op de landelijke agenda te krijgen en is uiteraard in zijn nopjes. ‘We zijn blij met het actieplan van het Rijk. Er staan maatregelen in die ons ook lokaal verder helpen zoals het verduidelijken van (landelijke) regels rondom het wapen- en messenverbod. Ook vinden we het belangrijk dat er een wetsvoorstel komt dat het verbod van messen aan minderjarigen gaat regelen. Dat is een wetsaanpassing waar Zaanse inwoners ook nog een rol in hebben gespeeld. Zij deelden massaal een bericht via social media over dit onderwerp, wat tot veel publiciteit leidde,’ aldus de burgemeester.

Aansprakelijkheid ouders

‘Het laat zien hoe goed het is dat we samen achter deze aanpak staan. Ook daarover staan mooi dingen in het actieplan zoals de gezamenlijke aanpak van bewustwording en ontmoediging via campagnes en lessen, de gezamenlijke aanpak om zicht te krijgen op jongeren en groepen, de landelijke zoektocht naar het aansprakelijk stellen van ouders voor crimineel gedrag van kinderen en het streven naar het tegengaan van online filmpjes met wapens en geweld.

Zaanstad al eind op dreef

In Zaanstad werkt de gemeente met de politie, de zorg en het onderwijs al aan bewustwording bij jongeren. ‘We gaan in gesprek met ouders om te bekijken hoe we jongeren op het rechte pad helpen en houden. Er komen campagnes om wapenbezit tegen te gaan en er zijn wapeninleveracties geweest. Ook hebben we de 075-aanpak, de persoonsgerichte aanpak van (risico-) jongeren en het plan Back on Track. Daarnaast zijn er kluisjescontroles uitgevoerd op scholen en hebben we in een paar gebieden in Zaanstad preventief fouilleren ingevoerd. Ook hebben we heel Zaanstad aangewezen als gebied waar het verboden is om gevaarlijke voorwerpen, zoals messen en slagwapens, bij je te dragen,’ aldus Hamming in een reactie op de landelijke aanpak.

‘Alleen met gezamenlijke inspanningen kunnen we echt iets veranderen. Daarvoor zijn preventieve en repressieve maatregelen nodig. Daar is geld en aandacht voor nodig. Daar is gemeenschappelijke focus voor nodig. Want het terugdringen van wapengeweld onder jongeren is een zaak van ons allemaal. Samen maken we een vuist tegen wapenbezit.’

 


Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen