Meeste burgemeesters voor landelijk messenverbod jongeren

Foto:

Een ruime meerderheid van de burgemeesters pleit in navolging van Jan Hamming voor een landelijk messenverbod voor jongeren. Ruim 70 procent van door de NOS ondervraagde burgemeesters is daar een voorstander van.

Sinds vorige week geldt in Zaanstad al een verbod op het dragen van gevaarlijke voorwerpen in de openbare ruimte en openbaar toegankelijke gebouwen. Daaronder vallen op zich niet-verboden messen en voorwerpen die kunnen dienen als slagwapens. De burgemeesters tonen zich voorstander van een verbod op het dragen van een mes, het verkopen van messen aan jongeren of van allebei. De meeste denken echter dat het duidelijker is om in het hele land één lijn te trekken, meldt de NOS op basis van een enquête die door 194 burgemeesters is ingevuld. Ons land telt 355 gemeenten.

Kluisjescontroles

Om het messenverbod in hun gemeente te kunnen handhaven verwachten burgemeesters veel resultaat van kluisjescontroles op scholen. Bijna 80 procent van geënquêteerden die voorstander is van een verbod beschouwt dat als een effectief middel. In Zaanstad gebeurt dat dit jaar op alle middelbare scholen minimaal één keer. Daarnaast denkt 58 procent dat preventief fouilleren op straat helpt om een messenverbod te kunnen handhaven. Het laatste kan alleen door henzelf aangewezen veiligheidsrisicogebieden. In Zaanstad zijn dat het centrum van Zaandam, de Russische Buurt en Poelenburg, maar er zijn de afgelopen maanden geen acties gemeld.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen