Ook Hema, Xenos en Ikea komen met leeftijdsgrens verkoop messen

Foto: Google Street View

De oproep van burgemeester Jan Hamming aan een aantal winkelketens om, in navolging van Action, de verkoop van messen aan jeudigen onder de zestien te verbieden trok landelijk de aandacht, en heeft nu ook succes. Hema, Xenos en Ikea zijn om, meldt Nu.nl na berichtgeving van NH Nieuws. Het woonwarenhuis was het laatste bedrijf dat zich vandaag aansloot.

De in greep van Action kwam nadat een Zaanse wijkagent daarvoor had gepleit. In korte tijd waren meerdere kinderen tussen twaalf en veertien jaar met allemaal dezelfde messen op zak aangetroffen. De potentiĆ«le steekwapens waren afkomstig van Action. ‘Ze waren groot, scherp, goedkoop en ook nog eens inclusief hoes en zijn meerdere keren getoond tijdens ruzies op straat,’ schreef de politie toen ze het nieuws dat Action een leeftijdsgrens had ingesteld bekendmaakte. En ook dat de messen sindsdien van het toneel waren verdwenen.

Daarop reageerde Hamming met zijn vraag aan andere retailers om het voorbeeld van Action te volgen. De door hem eveneens genoemde Blokker heeft tot nu toe niet gereageerd. Volgens een woordvoerder van Xenos krijgen alle verkopers nog extra instructies over de leeftijdslimiet. Hema gaat ‘kijken of we dit beleid zo snel mogelijk kunnen doorvoeren’. ‘Wij willen hierin onze verantwoordelijkheid nemen.’ Ook Ikea ‘erkent het probleem en ‘neemt de verantwoordelijkheid om een bijdrage te leveren aan de oplossing’.

Reacties