112

Wapens blijven binnenstromen bij gerichte acties politie

Still uit de video van de politie Zaanstreek: fouilleeractie op het station.
Foto: Facebook / Politie Zaanstreek

Drie hamers, zes messen, illegaal vuurwerk, pepperspray, een stroomstootwapen en vals geld en illegaal vuurwerk in kluisjes van middelbare scholieren, negen messen en een wapenstok in het bezit van onder meer bus- en treinpassagiers. Ondanks de als zeer succesvol beschouwde wapeninleveractie is Zaanstad allesbehalve wapenvrij, zo bleek gisteren

Op een flink aantal middelbare scholen werd gistermorgen een uitgebreide kluisjescontrole gehouden en zijn er duizenden gecontroleerd op de aanwezigheid van wapens. Tegen een aantal minderjarige verdachten is proces-verbaal opgemaakt. Zij zullen zich later moeten melden bij de Zaanse recherche. Daarnaast gaan de scholen zich beraden over eigen santies tegen de betrokken leerlingen. Hun ouders zijn per brief op de hoogte gesteld. Aanleiding voor de controles is het toenemende bezit van wapens onder jongeren, dat vorige week in Zaandam nog bijna een falate afloop kende toen een veertienjarige jongen met een mes werd neergestoken door een vijftienjarige.

Preventief fouillleren

Bij meerdere preventief fouilleeracties in Zaandam Centrum en Poelenburg zijn gisteren negen messen en een wapenstok aangetroffen. De bezitter van de wapenstok is aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau in Zaandijk. Alle messen messen zijn in beslag genomen en de personalia van de bezitters zijn genoteerd. De politie werkte in dit geval intensief samen met bijzondere opsporingsambenaren van Connexxion en de NS, die controleerden op zwartrijden. In een persbericht liet politie-inpecteur Vincent Koningen weten: ‘Vandaag geven wij een sterk signaal af: in de Zaanstreek wordt wapenbezit niet getolereerd. Wij krijgen veel positieve reacties op onze controles: mensen snappen het belang en vinden het goed dat hier zichtbaar iets aan gedaan wordt.’ Het preventief fouilleren zal de komende tijd regelmatig herhaald worden.

Inleveractie

Bij de wapeninleveractie werden in twee weken tijd 197 wapens ingeleverd, waaronder 22 jacht- en machinegeweren, pistolen en revolvers, drie nepvuurwapens, 53 luchtdrukwapens, zestien alarmpistolen en anderehalve kilo munitie. Naast schietwapens zijn er 71 messen, tien boksbeugels, twaalf zwaarden, vijf tasers, drie ploertendoders en twee granaten ingeleverd. Rechercheurs gaan in de komende weken onderzoeken of de vuurwapens zijn gebruikt bij het plegen van een misdrijf. Als dat het geval is, volgt er een verder onderzoek waarbij de voormalig eigenaar als verdachte kan worden aangemerkt. In elk ander geval worden de wapens meteen vernietigd.

Preventieve fouilleeractie op station Zaandam

KLUISJESCONTROLE + PREVENTIEF FOUILLERENIn de afgelopen weken konden anoniem en straffeloos wapens worden ingeleverd bij de politie binnen de gemeente Zaanstad. Dit heeft 25 (nep)vuurwapens, 53 luchtdrukwapens, 16 alarmpistolen, 83 steekwapens, 5 stroomstootwapens, 13 slagwapens en anderhalve kilo munitie opgeleverd.De ingeleverde vuurwapens zullen eerst worden onderzocht. Hierna zullen alle wapens worden vernietigd. De wapeninleveractie, die op 2 februari is geëindigd, is slechts een onderdeel in de strijd tegen wapenbezit. Burgemeester Jan Hamming: ´Wapens moeten onze stad uit, zo simpel is het.Vandaag, dinsdag 4 februari, hebben wij de strijd tegen wapens voortgezet. Politie-inpecteur Vincent Koningen: ´Vandaag geven wij een sterk signaal af: in de Zaanstreek wordt wapenbezit niet getolereerd! Wij krijgen veel positieve reacties op onze controles: mensen snappen het belang en vinden het goed dat hier zichtbaar iets aan gedaan wordt´. Bij meerdere preventief fouilleer-acties in Zaandam Centrum en Poelenburg zijn er negen messen en een wapenstok aangetroffen. Hierbij is de drager van de wapenstok aangehouden en voor verhoor overgebracht naar politiebureau Zaandijk. De messen zijn in beslag genomen en de personalia van de bezitters zijn genoteerd. Wij hebben intensief samengewerkt met boa’s van Connexxion en de NS. Zij hebben passagiers gecontroleerd op zwartrijden.Een flink aantal middelbare scholen heeft een uitgebreide kluisjescontrole gehouden. Hierbij zijn duizenden kluisjes gecontroleerd op de aanwezigheid van wapens. Dit heeft drie hamers, zes messen, een hoeveelheid illegaal vuurwerk, pepperspray, een stroomstootwapen en vals geld opgeleverd. Wij hebben tegen een aantal minderjarige verdachten proces-verbaal opgemaakt. Zij zullen zich later moeten melden bij de Zaanse recherche voor verhoor. Behalve het strafrechtelijke traject, zullen ook scholen bepalen welke straf zij op gaan leggen aan de betrokken leerlingen. De ouders van de betrokken leerlingen zijn op de hoogte.De strijd tegen wapens kan de overheid niet alleen. Wij roepen ouders dringend op in gesprek te gaan over dit onderwerp met hun kinderen. Wapens horen nooit op een school en bij een kind thuis. Heeft u hierbij ondersteuning nodig? Meldt u bij het sociaal wijkteam of jeugdteam. Ben je minderjarig en voel je je niet veilig? Meld je, in plaats van jezelf te bewapenen. Trek aan de bel bij een bedrijfsmaatschappelijk werker van school of bij een van onze jeugd- of wijkagenten. Wij zijn er ook voor jou!Heb je gezien dat iemand een slag-, steek- of vuurwapen bij zich heeft? Bel direct 112.

Geplaatst door Politie Zaanstreek op Dinsdag 4 februari 2020

 

Reacties