112

Bijna 200 wapens van de straat in twee weken tijd

Een deel van de ingeleverde wapens.
Foto: Politie

Onder meer 22 vuurwapens zoals jacht- en machinegeweren, pistolen en revolvers en twee granaten zijn de afgelopen twee weken in de kluis van de politie Zaanstreek verdwenen zonder dat de eigenaren het bezit wordt aangerekend. Voor de vuurwapens geldt dat nog wel wordt uitgezocht of die bij een misdrijf gebruikt zijn. Zo ja, dan komt er een vervolgonderzoek.

In totaal zijn 197 wapens ingeleverd: ook drie nepvuurwapens, 53 luchtdrukwapens, zestien alarmpistolen, 71 messen, tien boksbeugels, twaalf zwaarden, vijf tasers en drie ploertendoders. En anderhalve kilo munitie. Dit alles wordt uiteindelijk vernietigd. Zaanstad werd ondanks de acties met preventief fouilleren in Zaandam de afgelopen maanden geconfronteerd met een aantal heftige incidenten waarbij wapens in het spel waren. De gemeente, de politie en het Openbaar Ministerie besloten daatop gezamenlijk tot de wapeninleveractie. Beide maatregelen zijn gericht op het tegengaan van illegaal wapenbezit en daarmee op het verhogen van de veiligheid in de gemeente. Afgelopen weekeinde, op de laatste dag van de actie, werd nog een woning beschoten in Zaandam.

‘Overweldigend resultaat’

Teamchef Sherwin Tjin-Asjoe noemt elk wapen dat van straat is winst en spreekt van ‘een overweldigend resultaat’: ‘De aantallen zijn hoger dan verwacht. Het geeft ook blijk van draagvlak in de maatschappij voor deze actie en voor het aanpakken van dit probleem. Maar we zijn er nog niet. Dit vraagt om een maatschappelijk offensief tegen wapens samen met onze partners zoals horecagelegenheden, scholen, openbaar vervoer en ouders,’ laat hij in een persbericht weten.

 

Reacties