Woningbouw Noordschebos niet voor 2024 van start

Bouwlocatie Noordschebos.
Bouwlocatie Noordschebos.
Foto: Google Street View

Het verplaatsen van de tijdelijke voorzieningen van het Noordschebos om daar eerder te kunnen beginnen met woningbouw is niet kosteneffectief. Daar bevinden zich nu taxi- en  P&R-plaatsen, openbare fietsparkeerplekken, de NS-fietsenstalling en de gemeentelijke fietsenstalling.

Die moeten op een later moment een definitieve plek krijgen op de locatie Figaro, waar het gesneuvelde Cultuurcluster zou komen en waarvoor nu nieuwe plannen worden gemaakt. Op het Noordschebos – achter de recent gebouwde woontoren Romanov – moeten woontorens en een paar stadswoningen komen. De bouw van deze in totaal 200 woningen.zou uiterlijk dit jaar starten, maar inmiddels is dat doorgeschoven naar 2024 aangezien dan alle voorzieningen die er nu zijn gevestigd naar hun definitieve locaties zijn verplaatst.

Zo’n 2200 woningen

In het centrum wordt de komende jaren een grote bijdrage geleverd aan de woningbouwambities van Zaanstad. In de directe nabijheid van het station worden tot en met 2025 circa 2200 woningen (exclusief Noordschebos) gerealiseerd. Het betreft onder andere woontorens Catharina, Burano, Zaanse Helden, Tijdgeest, Stelling en Heldin, de woontoren op de Rozengracht, de Mauritsbuurt en de Verkadebuurt. Mede vanwege de ingezette verdichting zijn er nu circa 700 meer woningen gepland dan in de oorspronkelijke plannen was voorzien. Om eerder te kunnen starten op het Noordschebos moeten alle tijdelijke voorzieningen naar een andere plek bij het station krijgen. En die kunnen niet allemaal naar één locatie.

Dichtbij stationsingang

De NS en ProRail willen hun fietsenstallingen binnen een cirkel van 150 meter van de ingang van het station. Daarom zijn Figaro, het water achter de woningen van Het Salm, de ruimte boven de Provincialeweg ten zuiden en ten noorden van het stadhuis, het busstation en het parkeerterrein naast Zaanse Golf onderzocht. Daaruit kwam naar voren dat de enige mogelijkheid voor een tijdelijke fietsenstalling tussen de nieuwbouw op het Noordschebos en Saendenborch is. De Kiss & Ride en de taxistandplaatsen zouden dan naar een nog te bepalen plek ten noorden van het stadhuis moeten verhuizen.

Afgeschoten

Geen van de benodigde locaties is echter van de gemeente en daarom moet er overlegd worden met diverse gebouweigenaren. Verplaatsing van de fietsenstallingen zorgt opnieuw voor onduidelijkheid en er zijn fysieke verkeersmaatregelen voor nodig zoals een aanpassing van de Stationsstraat om bij de stalling te komen. De inschatting is dat er zo’n 575.000 euro nodig zou zijn voor het hele plaatje. Mede gezien alle onzekerheid rond de stikstofproblematiek heeft het college besloten om er niet aan te beginnen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen