Ruim 300 kleinere appartementen erbij bij station Zaandam

Foto: Strategie Architecten

Appartementen, appartementen en nog eens appartementen. De volgende 306 staan op stapel op de plek waar nu nog het voormalige Achmea-pand staat aan het Ebbehout 1 in Zaandam. Er komen 223 woningen van rond 50 vierkante meter en 83 wat grotere van zo’n 70 vierkante meter voor één- en tweepersoonshuishoudens. Met name voor starters zijn deze woningen volgens het college ideaal, vanwege de ligging nabij het station. Het complex krijgt de naam De Tijdgeest.

Het plan bestaat uit zeven aparte gebouwen met maximaal negen lagen met een kap. De architectuur van de gebouwen geeft het industriële karakter van het historische Zaandam weer. Verder komt er een parkeerkelder met twee parkeerlagen. Het bestaande leegstaande kantoor uit 1981 wordt door de huidige eigenaar gesloopt. Het gaat om een particulier initiatief van de Stichting Ave uit Oosterbeek, die actief is op het gebied van het herbestemmen van (kantoor)gebouwen naar woongebouwen met rendabele huurwoningen. Dit was aanvankelijk ook de bedoeling met het Achmea-pand, maarr op verzoek van de gemeente werd eveneens onderzoek gedaan naar nieuwbouw. De uitkomst was dat er voldoende commerciële kansen lagen om van de grond af aan opnieuw te beginnen. Het gaat om huurwoningen in de vrije sector, waarbij voor minimaal vijftien jaar 75 pocent van de flats in het middeldure huursegment (huurprijs tussen 711 en 971 euro) valt en de overige 25 procent in het dure segment (meer dan 971 euro).

 

 

 

De locatie in Inverdan West aan de westzijde van het station wordt begrensd door de Houtveldweg, het Ebbehout en het Grenehout. Aan de noordkant is een kantoorgebouw van de GGD Zaanstreek – Waterland gelegen, ontsloten via het Grenehout. Dit blijft voorlopig staan, maar het totaalplan voor het gebied voorziet ook voor die plek een herontwikkling met woningen. Ten oosten van de bouwlocatie ligt een groot parkeerterrein waar een stedelijke programma is bedacht met een parkeergebouw en woningen met een parkeergarage. Aan de zuidkant wordt momenteel een kantoorgebouw getransformeerd naar een hotel in Zaanse stijl. De Tijdgeest is één van de ontwikkellocaties tussen de Houtveldweg en het spoor, in de lijn van de projecten Murano, Burano en de Zaanse Helden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen