Woontoren met 103 huurwoningen bij station Zaandam

Foto: Gemeente Zaanstad / DOK Architecten

Zaandam krijgt er in het stationsgebied een woontoren bij met 103 huurappartementen, naar een ontwerp van Liesbeth van der Pol. Volgms wethouder Songül Mutluer zijn er concrete afspraken gemaakt met de ontwikkelaars en is de bouw van de Catharinatoren weer een stap dichterbij gekomen. De woontoren is en project van KPO planontwikkeling en Bot Bouw Initiatief. De bouw moet volgend jaar beginnen.

Van der Pol noemt haar ontwerp in een persbericht ‘een eigenzinnige toren, een gebouw met karakter’. ‘Zaans gekleed, met geglazuurde bakstenen in Zaanse groene tinten. Een krachtige Zaanse dame.‘ Zij was ook verantwoordelijk voor onder andere het nabijgelegen Ankersmidplein en praktijkschool De Brug in Assendelft. De naam voor de Catharinatoren verwijst naar de Russische prinses: ze kijkt uit over de Russische buurt en ligt dichtbij de gebouwen Hermitage en Romanov. De woontoren is toegankelijk voor huishoudens met een inkomen van modaal tot anderhalf keer modaal, aldus Mutluer. ‘Voor het totaalplaatje in het stationsgebied is dit een goede aanvulling, want er is op dit moment een tekort in elk woningsegment. In de nabijgelegen wijk de Zaanse Helden en het Noorschebos komen ook nieuwe sociale huurwoningen. Zo proberen we álle Zaankanters passend aanbod te bieden.’ Het pand wordt gasloos.

Architectuurlezing

Van der Pol geeft op dinsdagavond 24 september de Babel-architectuurlezing in De Stoomhal in Wormer, waar ze ook in zal gaan op het nieuwste Zaans icoon – een gebouw dat tot de functiewijziging van kantoren naar wonen door het leven ging als Icoon lll. Voor bewoners in de omgeving van de Catharinatoren komt er nog een buurtbijeenkomst waar ze verder zullen worden geïnformeerd over de bouwplannen. Daar krijgen ze binnenkort een uitnodiging voor.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen