Taxi’s dichterbij station niet vóór 2024 in zicht

Foto: Google Street View

De taxistandplaats bij het station in Zaandam blijft nog vele jaren op zijn ongelukkige plek aan de overkant van de Provincialeweg liggen want er is geen plek dichterbij de treinen en de bussen. Ook niet voor een Kiss & Ride.

Dat is het antwoord van wethouder Gerard Slegers op vragen van GroenLinks over de grote afstand die OV-reizigers die met een taxi verder willen in Zaandam moeten overbruggen. Voor mensen die slecht ter been zijn of die veel bagage meetorsen is dat geen pretje. We hebben het echter zelf op ons geweten met het wegstemmen van het Cultuurcluster tijdens het referendum van juni 2018. Toen dat cultuurgebouw er niet kwam verdwenen ook voorzieningen die ermee samenhingen en werd de samenhang in de plannen voor het stationsgebied aangetast. Zo sneuvelden ook de taxistandplaats en een Kiss & Ride om reizigers af te zetten of op te pikken.

Geen ruimte

Inmiddels zijn we bijna twee jaar verder en wordt deze kwestie bekeken in samenhang met de bouw van wooncomplex Figaro, dat het Cultuurcluster moet vervangen. Een oplossing wordt daarom niet voor 2024 verwacht. Bovendien zitten de Icoon en de Catharinatoren in de weg. Er is simpelweg geen ruimte op de centrumlocatie waar elke vierkante meter een bestemming heeft of krijgt. Zo moet er ook ruimte worden vrijgehouden om de elektrische bussen op te laden die de winnaar van de OV-concessie in de toekomst verplicht moet gaan inzetten.

Ontheffing trouwauto’s

Slegers wees er overigens wel op dat trouwauto’s een ontheffing hebben om dichtbij het stadhuis te parkeren. Dat moet breder bekend worden gemaakt, zo zei hij en ook is hij het met GroenLinks eens dat de bewegwijzering richting de taxistandplaats beter moet. Daar wordt werk van gemaakt. Bovendien wil hij in contact treden met de chauffeurs voor overleg, maar blijkt dat lastig te zijn omdat er in de gemeente geen koepel van taxichauffeurs is. Gezien zijn bereidheid om te praten kan dat contact dan wellicht ook van de kant van de chauffeurs komen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen