Westerkoog Sport zit
ondanks de ruggensteun van de voltallige gemeenteraad in het nauw: de gemeente eist voor een nieuwe plek in de wijk een dermate hoge huur dat de eigenaar er geen brood in ziet. En dan dreigt ook nog eens een jarenlange periode zónder onderkomen als er geen ruimte gevonden wordt om de periode tot de oplevering van de nieuwbouw te overbruggen.
Eigenaar Hans ter Veen ziet het somber in en voelt zich in de steek gelaten, zo blijkt een brief naar de gemeenteraad. Uit gesprekken met ontwikkelaar Sens van het nieuwe centrumgebied en de gemeente is gebleken dat zijn school op het oude sporthalterrein een locatie van exact 130 vierkante meter kan krijgen, voor een kale huurprijs van 180 euro per vierkante meter per jaar. 'Dit is kale huur, maar dan ook echt kaal,' schrijft hij.
Verdrievoudiging
'Willen we luchtbehandeling of gestuukte muren of andere opties dan wordt de huur 200 à 210 euro per vierkante meter.' Dat is dan nog zonder de stroom- en waterrekening mee te tellen en zonder BTW. De huurkosten gaan daarmee verdrievoudigen. Een zoektocht op Funda Bedrijfslocaties
bevestigde de overtuiging van Ter Veen dat de huur niet marktconform is, en al helemaal niet op een plek uit het zicht in een woonwijk.
Hij haalt een voorbeeld in Krommenie aan: daar stond een pand van 466 vierkante meter met gratis parkeren en nabij winkels te huur voor 65 euro per vierkante meter per jaar. 'Dat is vergelijkbaar met mijn aanstaande huur, maar het pand is drieënhalf keer zo groot,' schrijft Ter Veen. En daarbij: Krommenie is met 17.292 inwoners bijna drie maal zo groot als WesterKoog.
Veel eigen kosten of geen inkomsten
'Mocht er gebouwd gaan worden dan moeten we zelf een nieuwe tijdelijke locatie vinden. We moeten de verhuizing zelf bekostigen, net als de aankleding. Vinden we niets dan hebben we volgens onze gesprekspartners Sens en de gemeente geen plek tot het einde van de bouw. En de oplevering is ongeveer in 2025, met natuurlijk een uitloop. Bestaan wij dan nog? Ik denk het niet, zeker met een coronacrisis achter de kiezen,' luidt zijn aanklacht tegen de manier waarop hij behandeld wordt.
Mooie woorden
Vergelijk dat eens met de mooie woorden uit de mond van de eermalige Zaanse wethouder van Sport Jeroen Olthof die POV-raadslid Jaap Keijser terugvond in de annalen: 'Ik vind dat, in tegenstelling tot andere sportscholen, de maatschappelijke waarde van Westerkoog Sport erg groot is. Naast de reguliere sporters is er veel aandacht voor jongeren die het lastig hebben om in de maatschappij mee te komen. Dat zijn niet alleen jongeren die kwetsbaar zijn, maar ook jongeren met een taakstraf. Hierbij zijn niet de financiën de belangrijkste drijfveer, maar ook de enorme betrokkenheid van de hele familie maken van Westerkoog sport tot wat het nu is. Naast het sportieve deel is de sportschool een plek van ontmoeting.'
Op verzoek gemeente naar Koog
Keijser stelt het college nu vragen over de gang van zaken, ook al op grond van de in januari unaniem aangenomen motie van de Partij voor Ouderen en Veiligheid, Lokaal Zaans, Dmocratisch Zaanstad, de SP, Denk, de PVV, D66 en de VVD die het college opdroeg om de kickboksschool in vergelijkbare vorm voor de wijk te behouden, tegen een marktconforme huur. De sportschool heeft al dertien jaar een maatschappelijke functie in de wijk nadat zij in 2007, op verzoek van de gemeente en Parteon verhuisde van Het Kalf naar Westerkoog.
Waarom alles op het spel zetten?
Sindsdiem is de overlast van en door hangjongeren
drastisch verminderd , wordt er samengewerkt met Bureau HALT en andere organisaties en worden erkende stages aangeboden in samenwerking met het Jongerenwerk. Keijser wil van het college horen
waarom dat alles op het spel wordt gezet en waarom er geen ondersteuning komt bij het vinden van een overbruggingsplek. Ook sluit hij zich aan bij de mening van Ter Veen dat de gevraagde huur voor de nieuwbouw niet realistisch is voor een kleine ondernemer met een sociale inslag. Dus wat gaat het college doen om aan de wensen van de raad - en het
eigen beleid met betrekking tot voorzieningen in nieuwbouwplannen - tegemoet te komen?