Wordt Westerkoog Sport lakmoesproef voor gemeente?

Foto: YouTube / Westerkoog Sport

De woningbouwplannen voor het centrumgebied van Westerkoog dreigen een einde te maken aan de sportieve en maatschappelijke activiteiten van de kickboksschool in de wijk en daar willen de POV, Lokaal Zaans, DZ, de SP en Denk een stokje voor steken. Zij eisen in een motie dat Westerkoog Sport een plek krijgt in de nieuwbouw.

Dat de sportschool zu in zijn voortbestaan bedreigd wordt is des te schrijnender omdat hij daar in 2007 in samenspraak met de gemeente en woningcorporatie Parteon naartoe verhuisde vanaf Het Kalf. Dertien jaar later is hij daar niet meer weg te denken, met een groot aantal kinderen, tieners maar ook ouderen uit Westerkoog die er met regelmaat trainen en fitnessen. Toch lijkt woningbouw het weer te gaan winnen van de noodzaak om sociale, recreatieve en sportvoorzieningen in bouwplannen: de honger naar huizen lijkt alle intenties om verstedelijkende gebieden ook leefbaar te houden te overheersen.

Minder overlast

Door de betrokkenheid van Westerkoog Sport bij de jeugd is er in Westerkoog sinds de komst van de sportschool aanzienlijk minder overlast van hangjongeren, schrijven de fracties in hun motie. De sportschool werkt samen met bureau Halt en met het bureau Taakstraffen en verzorgt samen met jongerenwerkers van Zaanstad erkende stages. De aanwezigheid van de school zorgt voor een groter veiligheidsgevoel in de wijk doordat de trainers hangjongeren aanspreken en uitnodigen om mee te komen doen. Maar in het nieuwe Centrumplan Westerkoog is daar allemaal geen oog voor.

Geen op zichzelf staand probleem

Nu er tot op heden geen passende alternatieve locatie is gevonden waarbij de sportschool zijn sterke sociale functie voor de wijk kan behouden vinden de indieners van motie dat de gemeente een zet moet krijgen om daar meer haar best voor te doen en alles op alles te zetten om alsnog een oplossing te vinden. Het is een discussie die vaker voorbij zal komen in de gemeenteraad, gezien bijvoorbeeld ook de ontwikkelingen in Westerwatering. Ook daar dreigen toch al schaarse voorzieningen ten prooi te vallen aan woningbouwprojecten.

Reacties

Cookieinstellingen