Seniorenwoningen in centrum Westerkoog moeten doorstroming op gang brengen

Foto: sensrealestate.nl

De doorstroming bevorderen in een sterk vergrijzende, maar geliefde wijk. Dat was de doelstelling van Sens Real Estate bij de ontwikkeling van het centrumplan Westerkoog, waar rond 120 nieuwe woningen zulen worden gebouwd.

In Westerkoog wonen veel jonge gezinnen met kinderen, maar ook veel senioren van de eerste generatie bewoners die nu nadenken over hun toekomst. Een op de vijf bewoners is ouder dan 65 jaar. Het verdwijnen van sporthal De Sprong uit het centrum van de wijk was de aanleiding om eens goed na te denken over de uitdagingen die op de bewoners afkomen.

Senioren

Sens werkte samen met het bewonersplatform om te komen tot een kwaliteitsverbetering. Nieuwe woningen en een betere openbare ruimte staan daarbij centraal. De woningen zijn met name geschikt voor senioren, omdat daaraan een enorme behoefte is. Veel ouderen wilden hun buurtje niet verlaten, maar hadden geen alternatief in hun vertrouwde omgeving. Bovendien komt op deze manier de gewenste doorstroming in de buurt op gang.

De herinrichting van de openbare ruimte biedt meer verblijfskwaliteit en structuur in de wijk, die al goede faciliteiten heeft zoals scholen, winkels, zorgfaciliteiten en maatschappelijke voorzieningen. Het buurtcentrum krijgt in de plannen een nieuw en modern onderkomen.

In het huidige centrum hebben sommige gebouwen dichte en gesloten achterkanten. Het is de bedoeling dat er woningen worden toegevoegd die aan alle kanten uitkijken op de openbare ruimte. Het voorkomen van verborgen hoekjes kan bijdragen aan de sociale veiligheid en hier wordt in het ontwerpproces rekening mee gehouden. Er komt ook extra parkeergelegenheid om de groei van het aantal bewoners op te vangen.

De geplande gebouwen verschillen van hoogte. De laagste zijn patiowoningen aan de Westerkoogweg. Deze zijn in de basis een- á tweelaags met een logeerkamer op de eerste verdieping. De appartementen aan de Westerkoogweg tegenover de Prinsenstichting zijn drie lagen hoog; de appartementen aan de Molenwerf zeven. Dit aantal verdiepingen kan overigens als gevolg van de verdere uitwerking van de tekeningen mogelijk nog wijzigen.

Voor elk wat wils

De woningen verschillen van grootte de worden een mix van koop en huur in de segmenten sociaal, middelduur en duur. De kleinste zijn waarschijnlijk tweekamerappartementen rond de 60 vierkante meter. Grotere appartementen zullen waarschijnlijk rond de 100 tot 120 vierkante meter worden.

Omdat gebleken is dat het speelveldje in het centrum van grote waarde is voor kinderen in de wijk, is besloten dat te behouden. Het kan zijn dat tijdens de bouwwerkzaamheden (een gedeelte van) het veldje gebruikt wordt voor werkzaamheden, maar daarna komt het in dezelfde afmetingen terug. Volgens de huidige planning start de bouw in het eerste half jaar van 2019. Twee jaar later moet het nieuwe centrumgebied klaar zijn.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen