Westerkoog krijgt vernieuwd centrum mét de sportschool

Foto: Centrumplan Westerkoog

De gemeenteraad is in meerderheid akkoord gegaan met het globale ruimtelijke programma van eisen voor het centrumgebied van Westerkoog. Er was wel unanieme steun voor een motie om kickboksschool Westerkoog Sport te laten terugkeren in de nieuwbouw, die 118 nieuwe appartementen bevat, waarvan 30 procent sociale huur.

Of de tien optioneel in de plannen ingetekende semi-bungalows er ook komen hangt af van het Zaans mobiliteitsplan dat op dit moment gemaakt wordt. Want deze kunnen alleen gerealiseerd worden als de Westerkoogweg blijft zoals die nu is. Daarnaast komt er voor het sociaal wijkteam nieuwbouw van 240 vierkante meter en nieuwbouw voor het buurthuis. Ontwikkelaar Sens gaat nu haar plan verder uitwerken in een ruimtelijk plan en corporatie Parteon gaat met de sociale woningbouw aan de slag. Het is de taak van de gemeente om het inrichtingsplan voor de openbare ruimte op de stellen, met zowel plek voor groen als voor verkeer en parkeren.

Kleerscheuren

‘Gebiedsontwikkeling gaat zelden zonder kleerscheuren,’ verzuchtte wethouder Hans Krieger tijdens de behandeling van de plannen en in het geval van Westerkoog dreigde de sportschool zo’n scheur te worden. Daar ging de raad echter niet mee akkoord en, zo gaf Krieger toe, in vergelijking met andere functies is de door de sportschooleigenaar gevraagde ruimte beperkt. Voor hem ziet de toekomst er dus weer zonniger uit, net als voor de winkeliers die de voorziening graag willen houden en de vele gebruikers uit de wijk.

 

Reacties