Corona heeft negatieve impact op algehele veiligheid

Het is de balans vinden - of balanceren op het slappe koord - wat toezicht en handhaving betreft.
Het is de balans vinden - of balanceren op het slappe koord - wat toezicht en handhaving betreft.
Foto: PxHere / Mohamed Hassan

Corona heeft een negatieve invloed op de veiligheid in de gemeente. Er is toezicht nodig op het naleven van de maatregelen in het belang van de volksgezondheid, maar ook is de samenleving onrustiger geworden en zijn er meer ontsporingen. Elk jaar moeten keuzes worden gemaakt over de inzet van handhaving en toezicht, en ook in 2021 drukt het virus daar naar verwachting een duidelijk stempel op.

Sinds het begin van de virusuitbraak is het aantal meldingen over overlast toegenomen, ervaren meer inwoners overlast van (jeugd)groepen, heeft cybercrime een vlucht genomen door de versnelde digitalisering, is het risico toegenomen dat bedrijven of inwoners die het financieel moeilijk hebben het doelwit worden van criminelen én zijn veel mensen de coronaregels minder scherp gaan hanteren. Het college heeft zich bij de keuze waar de prioriteiten volgend jaar moeten liggen laten leiden door ‘onderwerpen die veel maatschappelijke aandacht krijgen’, en daar hoort Covid-19 uiteraard prominent bij.

Speerpunten

‘Dit alles bij elkaar vraagt dat we zo goed mogelijk een balans moeten vinden tussen enerzijds gewenste veiligheid, leefbaarheid, de voorwaarden voor een gezonde stad en anderzijds de beschikbare middelen,’ schrijft het college aan de raad. ‘Veiligheid, ondermijning en gezondheid staan altijd voorop bij alle keuzes en inzet.’ Komend jaar staan de volgende speerpunten centraal:

  • De aanpak van overlast jeugd(groepen); 
  • De gebiedsgerichte aanpak van ondermijning in de wijken Poelenburg – Peldersveld en Zaandam Zuid; 
  • Toezicht houden op de coronaregels uit de noodverordening (en de nieuwe Coronawet); 
  • De gebiedsgerichte aanpak van illegale woonactiviteiten (binnen de beschikbare capaciteit en op basis van meldingen); 
  • De vernieuwde aanpak monumenten; 
  • Aandacht voor de veiligheid van bruggen door een roodlichtvoorlichtingscampagne;
  • Voorbereidingen op de komst van de Omgevingswet en de Wet Kwaliteitsborging; 

Naast de speerpunten en reguliere taken worden nog een aantal zaken gebiedsgericht of via meldingen opgepakt. Het gaat dan om de lozingsregels voor (tijdelijke) standplaatsvergunningen, de door de gemeenteraad gewenste extra aandacht voor de Zuiddijken het oppakken van meldingen van particuliere vakantieverhuur via platforms als Airbnb in heel Zaanstad. De Zuiddijk wordt meegenomen n het kader van het Pact Poelenburg. Daarvoor is een integraal team opgezet dat zich onder andere bezig gaat houden met woonfraude en omdat de Zuiddijk ook in dit gebied ligt kan dat in één moeite mee.

Geen aparte behandeling

Het dagelijks bestuur ziet niets in het aanwijzen van de Zuiddijk als een gebied waarin bijzondere regels gaan gelden voor het tegengaan van ondermijning.  ‘Vanuit die invalshoek zouden alle ondernemers een vergunning moeten aanvragen voor hun bedrijfsactiviteiten. De bonafide ondernemers zullen dezelfde behandeling moeten ondergaan als de vermeende malafide ondernemers. Dat zou niet alleen een zeer arbeidsintensieve aanpak zijn, maar ook is de vraag of dit instrument wel het beste instrument is om de Zuiddijk te benaderen en of het proportioneel is dit instrument in te zetten,’ aldus het college. Er is hoe dan ook geen geld voor.

Wat blijft liggen

Wat gezien de beschikbare capaciteit blijft liggen in 2021 is ook al bekend:

  • De Wijk van de maand (één maand met extra capaciteit aanwezig zijn in een wijk) vervalt;
  • De nota camperplekken wordt niet uitgevoerd;
  • Ondersteuning van de politie bij verkeersveiligheids- en snelheidscampagnes vervalt;
  • Er komt geen handhaving op bromfietsen bij oneigenlijk gebruik van fietspad De Slinger; 
  • Er is geen permanente aanwezigheid meer van BOA’s op de Zaanse Schans;
  • De handhaving van parkeren op eigen terrein wordt opgeschort;
  • Het toezicht op en de handhaving van het al dan niet toestaan van ambulante handel op de Zaanse Schans vervalt; 
  • Ongerioleerde lozingen op het oppervlaktewater vanuit woonschepen worden niet meer opgespoord.

In 2021 gaat de gemeente zich wel voorbereiden op de invoering van nieuwe wetgeving die in 2022 in gaat. Het gaat dan om de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging voor bouwen. Ook de door het stadsbestuur genomen besluiten over het scannen van kentekens door scanvoertuigen en de plannen rondom het Programma Aanpak Stikstof zijn ontwikkelingen die aandacht verdienen. Vanwege de komst de Omgevingswet moet volgend jaar besloten worden of er voor 2022 een nieuw beleidsplan komt voor vergunningen, toezicht en handhaving of dat het huidige beleidsplan met een jaar wordt verlengd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen