Funderingslabel toch niet verplicht in taxatierapporten

Onderzoeksgebieden op de Funderingskaart van Zaanstad.
Onderzoeksgebieden op de Funderingskaart van Zaanstad.
Foto: Funderingskaart Zaanstad

De inschatting van funderingsrisico’s met een label om de ernst van de zaak aan te geven wordt volgend jaar toch geen verplicht onderdeel van taxatietapporten. Volgens het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) dat het label vorige maand lanceerde in het tv-programma De Monitor is er sprake van een misverstand.

Het KCAF bracht via de uitzending een in de testfase verkerende website naar buiten waar op pandniveau het funderingsrisico kan worden opgevraagd, dat zogenoemde funderingslabel. Op basis van landelijke openbare data is daarop met een computermodel een inschatting van het funderingsrisico voor een pand weergegeven. Dit moet leiden tot een definitieve website die gebruikt kan worden ‘om binnen bepaalde betrouwbaarheid een inschatting te geven van de fundering van een bepaalde woning,’ aldus het kenniscentrum nu. De risico-inschatting wordt gepresenteerd in een vijftal categorieën.

Verschillende grootheden

Er moet echter onderscheid worden gemaakt tussen het computermodel op landelijke niveau (die gebruikmaakt van alleen landelijke openbare data) en de applicatie FunderMaps, die gebaseerd is op lokale data en die nu al ingezet wordt door gemeenten voor kaarten met funderingsrisico’s, bijvoorbeeld in Zaanstad. De samenwerking met de taxatiesbranche berust niet op landelijke openbare data, maar op de lokale data en uitgangspunten uit de applicatie FunderMaps.

Een deel van de Funderingskaart van Zaanstad meer op detailniveau.

 

 

 

‘Voor die risicoschatting van FunderMaps op lokaal niveau wordt uitgegaan van verfijnde lokale informatie over de ondergrond, het grondwater en pandgegevens. De betrouwbaarheid van inschatting van funderingsrisico’s op basis van lokale data en uitgangspunten is groter dan de betrouwbaarheid van de inschatting van funderingsrisico’s op basis van landelijk openbare data. De mate van betrouwbaarheid van het computermodel op basis van landelijke data moet in de testfase nog worden aangetoond. De aangekondigde funderingslabels moeten de particuliere huizenbezitter, verkoper en aankoper een indicatie geven van de staat van een fundering, maar de betrouwbaarheid is dus nog niet volledig in beeld.

App ‘hoog betrouwbaar’

De applicatie FunderMaps aan de andere kant is ‘een hoog betrouwbare’ app Deze applicatie is ‘bedoeld voor lokale partijen als gemeenten, waterschappen en woningcoöperaties waarmee het KCAF samenwerkt en die in staat zijn deze lokale data aan te leveren’.  Om de transparantie voor (toekomstige) huiseigenaren, overheden en professionals wat funderingsrisico’s betreft te verbeteren is het computermodel voor de funderingslabels in ontwikkeling. Volgens wethouder Songül Mutluer zijn de gegevens op de kaart van Zaanstad zeer accuraat.

Overweldigende respons

Door de aandacht voor de labels is volgens het KCAF het aantal meldingen van funderingsproblemen omhoog geschoten en kon de testfase van de website tot december 2020 zou duren inmiddels al worden afgesloten: ‘De doelstelling van de testfase is ruimschoots behaald.’ De grote hoeveelheid binnengekomen data wordt de komende maanden verwerkt. ‘Onduidelijk is in welke vorm de risico-indicatie terugkomt. Wij gaan op zoek met verschillende partijen en betrokkenen naar een passende ontsluiting die past bij het doel van de website: de waakzaamheid voor funderingsproblematiek vergroten.’

https://twitter.com/sil_ver_sur_fer/status/1318123840967507969

Naast verschillende negatieve reacties van woningeigenaren heeft het KCAF vooral veel positieve reactie ontvangen, meldt de organisatie ook. ‘Het verstrekken van inzicht in de problematiek wordt kennelijk gewaardeerd. Er is een duidelijke maatschappelijke behoefte aan  transparantie over funderingsrisico’s. Ook vanuit de professionele hoek is dit initiatief positief ontvangen. Zo is vanuit verschillende brancheorganisaties en verenigingen en door de lokale en landelijke politiek positief gereageerd, wat geleid heeft tot nieuwe gesprekken, samenwerkingen en kansen.’

850.000 reacties

Om een indruk te geven van de mate waarin funderingsproblemen en verzakkingen leven in ons land: bij het kenniscentrum kwamen in twee weken tijd 850.000 reacties binnen, waar het uitgangspunt 50.000 meldingen in twee maanden was. Een relatief zeer gering deel daarvan betrof meldingen van funderingen die de afgelopen jaren zijn hersteld en die nog niet op de website verwerkt waren: 350.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen