Een funderingslabel voor elke woning in ons land

Foto: Twitter / Martine Coevert

Alle Nederlandse woningen krijgen een label waarmee de staat van de fundering wordt aangegeven. Dat moet vanaf juli komend jaar net als het veranderende energielabel verplicht worden opgenomen in taxatierapporten. Dat heeft de NOS bekendgemaakt op gezag van het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek.

Voorzitter Dick de Jong van het KCAF zegt ‘behoorlijke drama’s’ tegen te komen en een label moet voorkomen dat het probleem erger wordt’ en niemand meer een uitweg weet. Volgens De Jong kampen een miljoen huizen met funderingsproblemen en een deel daarvan staat in Zaanstad. Bij 250.000 Nederlandse woningen die zijn gebouwd voor 1970 en die op houten paen staan is de situatie urgent, door droogte en lage waterstanden. Op de onderstaande kaart geldt: des te donkerder de kleur, des te groter het probleem.

Bron: Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek.

Het KCAF heeft een model ontwikkeld om de staat van de funderingen in wijken te bepalen. Daarbij wordt gekeken naar satellietbeelden, de grondwaterstand, de bodemsoort en of het om houten of betonnen funderingen gaat. Het label moet bij eigenaren vooral voor bewustwording zorgen: hoewel niet zo sexy als een nieuwe keuken of badkamer, is het wel datgene dat het eesrt dient te worden aangepakt. Funderingsherstel is duur en wordt meestal niet gedekt door verzekeringen. In het tv-programma De Monitor wordt vanavond een website gelanceerd waarop iedereen kan zien welk label zijn of haar huis krijgt.

Zaanstad kent een interactieve funderingskaart met informatie over funderingen die door iedereen te raadplegen is. Voor persoonlijk advies en informatie over subsidies kunnen woningeigenaren terecht bij het Funderingsloket van de gemeente via https://funderingen.zaanstad.nl/[email protected] of telefonisch: 075 – 655 22 27.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen