Coronawet met ruime meerderheid door de senaat

Foto: Gemeente Goeree-Overflakkee

Nu ook de Eerste Kamer heeft ingestemd met de tijdelijke coronawet is voldaan aan de wens van de Tweede Kamer en de Raad van State om de coronamaatregelen een structurele juridische grondslag te geven. De noodverordeningen die van kracht zijn zijn immers slechs bedoeld voor een acute crisis van beperkte duur.

Inmiddels zitten we al vele maanden in een coronacrisis en de maatregelen die nu gelden gaan nog zeker tot in december duren, zo werd gisteren duidelijk. Een ruime meerderheid van de senaat steunde de wet gisteren, inclusief de aanpassingen die de Tweede Kamer heeft aangebracht. Hij geldt in eerste instantie voor drie maanden. Het kabinet krijgt met de tijdelijke wet geen nieuwe of andere bevoegdheden. Wel biedt de wet meer controlemogelijkheden voor het parlement. Zo wordt het parlement tijdig betrokken bij concrete maatregelen die het kabinet wil inzetten bij de bestrijding van de crisis. De Tweede en Eerste Kamer krijgen op korte termijn de ministeriƫle regelingen over de mondkapjesplicht en de maatregelen die momenteel in de noodverordening staan.

Verlengen of intrekken

Ook de routekaart, het overzicht waarin is aangegeven welke maatregelen bij de vier risiconiveaus (waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig) horen, wordt vertaald naar een regeling. De beide Kamers hebben daarbij de mogelijkheid om over de regelingen te debatteren en de Tweede Kamer kan er ook over stemmen. Indien nodig kan de coronawet steeds met drie maanden worden verlengd. Ook is het mogelijk dat de wet tussentijds wordt ingetrokken zodra deze niet meer nodig is. Het parlement wordt bij dergelijke besluiten betrokken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen