Vier fracties willen kappers en nagelstudio’s Zuiddijk doorlichten

Foto: PxHere / Paul van de Velde

De SP, VVD, Democratisch Zaanstad en het CDA vinden dat kapperszaken en nagelstudio’s op de Zuiddijk in Zaandam moeten worden beschouwd als een potentieel ondermijnende activiteit, omdat bij een aantal volstrekt onduidelijk is hoe deze bedrijven rendabel kunnen voortbestaan. Ze willen dat deze bedrijven op die plek onder hetzelfde regime gaan vallen als de glazenwassers.

Die laatste beroepsgroep haalt zelden de pers met positieve berichten en daarom kwam er een een vergunningplicht voor de vestiging van deze bedrijven alsmede een intensievere handhaving om ervoor te zorgen dat bonafide glazenwassers niet langer lijden onder de activiteiten van malafide concurrenten. De vier fracties willen dit ook voor de Zuiddijk en daarmee de leegloop van legitieme winkels met eerlijke ondernemers tegengaan. In een motie met de titel Maak de Zuiddijk ‘great again’ wordt het college opgedragen om het te regelen via artikel 2:40b in de Algemene Plaatselijke Verordening. De raad stemt er vermoedelijk donderdag over, nadat een eerdere behandeling niet doorging. Sindsdien kwam de VVD er als indiener bij.

De Zuiddijk verloedert en oefent geen aantrekkingskracht meer uit op het winkelend publiek, constateren Roland van Braam (SP), Marc Wit (CDA), Jos Kerkhoven (DZ) en Stephanie Onclin (VVD) en ook het woongebied op en rond de Zuiddijk boet aan kwaliteit in. Om die neerwaartse sociaal-economische spiraal een halt toe te roepen willen zij nu deze gerichte regulering inzetten, ‘zodanig dat bestaande en toekomstige bedrijven die zich bezighouden met criminele en anderszins ondermijnende activiteiten van de Zuiddijk geweerd kunnen worden’. Dat zou moeten gelden voor zowel nieuwe als bestaande ondernemingen.

Reacties