Sisverbod, risicogebieden voor malafide zaken en uitingen motorbendes in APV

Foto: Pixabay

De Algemene plaatselijke verordening van Zaanstad is op de schop gegaan, met onder andere een verbod op straatintimidatie en de bevoegdheid van de burgemeester om gebouwen, straten, en gebieden aan te wijzen waar ondernemers een vergunning moeten aanvragen en een Bibob-toetsing moeten ondergaan alvorens ze een exploitatievergunning kunnen krijgen. Dit omdat daar het woon- en leefklimaat of de openbare orde en veiligheid onder druk staan of omdat er signalen zijn van ondermijnende activiteiten. Ook gaan uitingen van verboden motorbendes in de ban.

De laatste maatregel beoogt het ‘tegengaan van een onveilig, niet leefbaar en malafide ondernemersklimaat‘. Een onderzoek op grond van de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur moet voorkomen dat geld dat met illegale activiteiten is verdiend in de bovenwereld terechtkomt en zo wordt witgewassen. Er zijn eerder bijvoorbeeld vragen gerezen over de talloze glazenwassers in Poelenburg en ook kapperszaken zijn een geliefde manier gebleken om zwart geld te investeren in op het oog legitieme ondernemingen. De burgemeester kan nu ook panden sluiten waar de bedrijfsvoering niet in de haak is. In de door hem aangewezen gebieden gaat eigenlijk hetzelfde regime gelden dat nu al door de hele gemeente van kracht is voor onder andere de horeca en seksinrichtingen.

Sisverbod

Het verbod op straatintimidatie – ook bekend als sisverbod – heeft tot doel om mensen te kunnen aanpakken die in het openbaar anderen uitjouwen of met aanstootgevende taal, gebaren, geluiden of gedragingen lastigvallen. Uit onderzoek is gebleken dat steeds meer groepen, waaronder vrouwen, in toenemende mate met uiteenlopende vormen van straatintimidatie worden geconfronteerd, zo luidt de uitleg bij deze bepaling.

Deze vormen van straatintimidatie zijn met name hinderlijk voor de slachtoffers zelf, maar brengen eveneens gevoelens van onveiligheid voor omstanders met zich mee. Het gevolg van dit soort gedragingen in de openbare ruimte kan zijn dat bepaalde plekken worden gemeden. Daarmee hebben deze gedragingen dus een effect op de bewegingsvrijheid van personen. Ook kan het ertoe leiden dat mensen hun gedrag aanpassen door bijvoorbeeld hun kledingstijl te wijzigen. Behalve dat deze gedragingen een effect hebben op de bewegingsvrijheid, wordt daarmee ook hinder en overlast veroorzaakt en de rust in het openbare leven verstoord.’ Deze bepaling maakt het ook mogelijk om op te treden tegen het uitjouwen of lastigvallen van opsporingsambtenaren.

Fiasco in Amsterdam

In Amsterdam, dat als eerste gemeente in Nederland een sisverbod invoerde ging een eerste zaak na een ‘heterdaadje‘ hopeloos de mist in, meldde Het Parool deze week. De agenten die de daders in de kraag grepen hadden alleen een waarschwuing moeten geven omdat de bepaling nog niet in de Amsterdamse APV is opgenomen na afspraken tussen het Openbaar Ministerie en de gemeente op grond van onder andere voorziene problemen bij de handhaving. De drie aangehouden Amsterdammers bleven onbetraft en hoefden de boete van 190 euro niet te betalen. Als een slachtoffer van straatintimidatie daarvan aangifte doet treedt het Wetboek van Strafrecht in werking; de wijziging van de APV noet het mogelijk maken om ook zonder een aangifte te kunnn optreden.

Ordeverstoring

Een andere wijziging is dat het verboden wordt ‘enig gereedschap, voorwerp of middel te vervoeren of bij zich te hebben met de kennelijke bedoeling daarmee bij een evenement de orde te verstoren’ en bij een evenement ‘zichtbaar goederen te dragen, bij zich te hebben of te vervoeren die uiterlijke kenmerken zijn van een organisatie die bij rechterlijke uitspraak of bestuurlijk besluit verboden is verklaard of is ontbonden vanwege een doel of werkzaamheid in strijd met de openbare orde‘. Het doel is om (dreigende) ordeverstoringen bij evenementen varierend van vlooienmarkten tot de Dam tot Damloop beter te kunnen aanpakken.

Motorbendes

Nu de rechter de motorclubs Satudarah, Bandidos en Catervarius en twee supportclubs (Saudarah en Supportcrew 999) verboden heeft en ontbonden verklaard vanwege de criminele activiteiten van een groot aantal leden is ook een einde gekomen aan alles wat met het uiterlijk vertoon van de organisaties verband houdt, zoals de naam, logo’s en spreuken. ‘Het is vanuit het oogpunt van openbare orde en veiligheid niet acceptabel dat in de publieke ruimte nog uiterlijk vertoon plaatsvindt dat verband houdt met dergelijke verboden en ontbonden organisaties, gelet op de intimidatie die daarvan uitgaat of uit kan gaan en op de overige redenen voor het verbod en de ontbinding,‘ aldus de toelichting van de lokale verbodsbepaling.

Nu de verboden nog steeds niet onherroepelijk zijn omdat nog hoger beroep en cassatie mogelijk is en daarom geen beroep kan worden gedaan op het Wetboek van Strafrecht, moet de APV-wijziging ingrijpen nu al mogelijk maken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen