Ondernemers Zuiddijk in videoportretten: neergang moet stoppen

Het al jaren leegstaande pand van slagerij De Ridder.
Foto: Google Street View

Het gaat op de Zuiddijk in Zaandam van kwaad tot erger, zo blijkt uit een videoportret op de website Zaandam Zuid. Karin Geers van het Instituut voor huidverzorging vertelt daarin onder meer dat ze niet meer durft te werken met de deur van het slot.

Geers is sinds 1988 gevestigd op de Zuiddijk. Destijds was het een levendige straat met een gevarieerd winkelaanbod, maar gaandeweg zijn steeds meer zaken gesloten en daarin gebeuren soms schimmige dingen. Zo wordt er illegaal gewoond of heeft niemand een idee wat er achter de immer gesloten luxaflex gebeurt, zoals in het al jaren leegstaande pand van slagerij De Ridder. Ook de vuilcontainers die het straatbeeld niet bepaald verfraaien zijn de onderneemster een doorn in het oog. En niet alleen zij wordt er verdrietig van: de directeur van haar merk kwam vorig jaar een kijkje nemen in de zaak naar aanleiding van een opknapbeurt en liet zich ontvallen de omgeving ‘niet zo aanlokkelijk’ te vinden. Het is waarschijnlijk ook de indruk die potentiële gebruikers van de leegstaande winkels krijgen – en die daarop besluiten eerst nog maar eens elders te kijken. Het filmpje gemaakt door wijkmanager Ruut Willems is hier te zien.

In de eerste aflevering van een driedelige serie over ondernemers op de Zuiddijk kwam Irene Karstens van De Kapper aan het woord. Eén van de vele kapperszaken die zich de afgelopen jaren in de straat gevestigd hebben, en waar knippen en föhnen niet altijd voorop lijkt te staan. Kastens is al tien jaar actief op de dijk en is daarmee de derde generatie van haar familie. Zij zou graag zien dat de gemeente meer werk maakt van het controleren van de achtergrond van mensen die een zaak willen openen en meer oog krijgt voor het aantrekkelijk maken van het winkelgeboed. Karstens maakt zich zorgen over het imago van haar beroep en van haar wijk, zo is hier te horen en te zien. Een derde videoportret volgt over twee weken. De volgende winkel waarvan al zeker is dat de deuren gaan sluiten is woonwinkel Kuijk, medio dit jaar.

 

 

Reacties