Geld uit Haarlem voor kruistocht tegen glazenwassers

Foto: Flickr / Alpha

Zaanstad krijgt een bijdrage van 50.000 euro van de provincie voor een proef om ondermijning van de overheid te bestrijden. De pilot komt voort uit een provinciaal project dat de kwaliteit en de integriteit van het lokaal bestuur moet versterken. De gemeente richt haar pijlen in eerste instantie op glazenwassers.

In Zaanstad moet blijken wat de provincie kan doen om lokale besturen weerbaarder te maken tegen ondermijnende criminaliteit. Ook moet duidelijk worden hoe bestuurders en ambtenaren moeten handelen als zij te maken krijgen met deze vorm van criminaliteit. Zaanstad maakt als eerste gemeente gebruik van de subsidiemogelijkheid en steekt zelf ook 50.000 euro in de proef. De glazenwassers zijn gekozen omdat er in de gemeente heel veel van dergelijke bedrijfjes gevestigd zijn die verantwoordelijk zouden zijn voor misstanden en incidenten verspreid over heel Noord-Holland en daarbuiten.

Vergunningplicht

De gemeente wil nu een barrière opwerpen door de invoering van een vergunningplicht voor de vestiging van deze bedrijven en door de intensivering van de handhaving en het toezicht daarop. Daarmee moet ervoor gezorgd worden dat bonafide glazenwassers niet langer lijden onder de activiteiten van malafide concurrenten. De opgedane kennis en ervaringen zullen worden gedeeld met andere gemeenten in de provincie.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen