Drie fracties eisen stappen tegen ‘malafide ondernemingsklimaat’ Zuiddijk

Met woonwinkel Kuijk (rechts) verdwijnt medio dit jaar weer een gevestigde naam van de dijk.
Met woonwinkel Kuijk (rechts) verdwijnt medio dit jaar weer een gevestigde naam van de dijk.
Foto: Google Street View

Maak de Zuiddijk ‘great again’. Zo heet de motie waarmee de SP, het CDA en Democratisch Zaanstad donderdag komen tijdens de raadsvergadering. Het is een roep om actie tegen het ‘malafide ondernemingsklimaat’ in de ooit zo aantrekkelijke Zaandamse winkelstraat.

De drie partijen wijzen er in hun oproep aan het college om een offensief te starten tegen de verloedering en de teruglopende leefbaarheid op dat onder andere Tilburg en Rotterdam in de Algemene Plaatselijke Verordening al regels hebben opgenomen om bestaande en toekomstige bedrijven die zich bezighouden met criminele en anderszins ondermijnende activiteiten uit risicogebieden te weren. ‘In Zaanstad in het algemeen, maar op en rond de Zuiddijk in Zaandam specifiek zit een aantal kapperszaken / nagelstudio’s waarvan onduidelijk is hoe deze bedrijven rendabel kunnen voortbestaan,’ schrijven Roland van Braam (SP), Marc Wit (CDA) en Jos Kerkhoven (DZ). Ergo: dat riekt naar foute boel.

Legitieme zaken vertrekken

Aan de andere kant zien zij op en rond de Zuiddijk een leegloop van legitieme winkels met eerlijke ondernemers, waardoor de Zuiddijk achteruit holt en geen aantrekkingskracht meer heeft voor het winkelend publiek. Maar ook als woongebied verliest de dijk zijn charme. Om deze neerwaartse sociaal-economische spiraal een halt toe te roepen is een interventie van de gemeente nodig, vinden de die partijen. Eerder al kwamen ondernemers met die oproep: bewoners en zakenmensen redden het niet alleen.

Vergunningplicht

De motie die donderdagavond wordt besproken draagt het college op om aan de APV een nieuw artikel toe te voegen waarmee een vergunningplicht wordt ingevoerd voor nader aan te wijzen branches, gebieden en/of panden om een onveilig, niet leefbaar en malafide ondernemingsklimaat tegen te gaan. Dit nieuwe APV-artikel zou moeten gelden voor zowel nieuwe als bestaande ondernemingen. De gemeente kreeg eerder een subsidie van 50.000 euro van de provincie voor een proef om ondermijning door malafiede bedrijfjes tegen te gaan en koos daarvoor voor de glazenwassers. Daarvan zijn er onevenredig veel in Zaanstad en middels de pilot wil de gemeente een barrière opwerpen tegen een nog verdere uitbreiding door de invoering van een vergunningplicht voor nieuwe bedrijven en door de intensivering van de handhaving en het toezicht daarop. De motie van het CDA, DZ en de SP vraagt eigenlijk om een uitbreiding hiervan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen