Camera’s stations Zaanlijn laten nog steeds op zich wachten

Foto: bol.com

Ruim twee jaar geleden bood de toenmalige uitbater van de kiosk Martin’s Broodjes en Boontjes op het station Krommenie-Assendelft een petitie met meer dan 600 handtekeningen voor het plaatsen van camera’s aan de buitenkant van de stations langs de Zaanlijn aan aan burgemeester Jan Hamming. In januari 2019 onderstreepte de gemeenteraad die wens met een motie. Maar gebeurd is er nog niets.

Of eigenlijk is er genoeg gebeurd, met onder andere een steekpartij en een grote knokpartij tussen jongeren in de buurt van dat station en bekladde treinen en een ‘perronrukker’ op het station van Wormerveer. Wat de camera’s betreft meldde het college eind vorig jaar dat er een schouw zou komen om de onveiligheid in beeld te krijgen, met de deelname van de gemeente, Connexxion, de NS, ProRail en de politie. Onduidelijk is of die ook werkelijk is uitgevoerd en afgerond, maar duidelijk is dat ProRail niet voor de kosten van camera’s wenst op te draaien. De Partij voor Ouderen en Veiligheid stelt de zaak maar weer eens aan de orde tijdens de raadsvergadering van 3 september.

Nieuwe deadline

De meer dan 600 handtekeningen die werden aangeboden aan de burgemeester zouden worden doorgespeeld aan NS-topman Roger van Boxtel, maar of en hoe dat is gebeurd is nooit bekendgemaakt. Ook Kreekel had een jaar na dato geen idee wat ermee was gedaan. De POV heeft de afgelopen twee jaar ‘geen enkele actie’ bespeurd om camera’s te installeren langs de Zaanlijn en dat terwijl de veiligheid en de openbare ruimte toch de verantwoordelijkheid van de gemeente zijn. Er komt daarom een nieuwe motie, met de eis dat er uiterlijk oktober een plan ligt met duidelijke afspraken met ProRail over het plaatsen van camera’s op alle stations van de Zaanlijn om beter te kunnen optreden tegen verdere vernielingen en erger.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen