Raad draagt college op om te zorgen voor camera’s op stations

Foto: Wikipedia

Uiterlijk in mei moet er een plan liggen met afspraken tussen de NS en Zaanstad over cameratoezicht op alle stations langs de Zaanlijn. Ondernemer Martin Kreekel van kiosk Martin’s Broodjes en Boontjes op het station Krommenie-Assendelft heeft daarmee aangetoond dat een inwoner wel degelijk invloed op het beleid kan uitoefenen.

Want het begon allemaal met zijn petitie voor stationscamera’s. Kreekel was op ‘zijn’ station getuige van te veel misdragingen die ongestraft bleven omdat de daders allang gevlogen waren als de politie arriveerde en waarvan geen beelden waren om hen alsnog te achterhalen. Dat moest anders, vond hij, en ruim 600 medestanders vonden dat ook en ondertekenden de petitie.

SP en Rosa tegen

In de gemeenteraad werd gisteravond een motie van de Partij voor Ouderen en Veiligheid en Democratisch Zaanstad besproken waarin actie werd gevraagd en steun voor de komst van camera’s. Alleen de SP en Rosa stemden daar uiteindelijk tegen, uit het oogpunt van privacy. Daarin stond ook dat er uiterlijk in mei een plan moet liggen om aan de buitenkant van de stations camera’s op te hangen om vernielingen en ander crimineel gedrag in beeld te kunnen brengen.

De stations van Zaandam, Koog aan de Zaan, Zaandijk, Wormerveer en Krommenie – Assendelft moeten er allemaal mee worden uitgerust en tot die tijd pleit de POV voor een regelmatiger bezoek van handhavers aan deze plekken. De handtekeningen onder de petitie zullen binnenkort aan NS-topman Rogier van Boxtel worden overhandigd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen