Kioskhouder Zaanlijn krijgt politieke bijval voor stationscamera’s

Foto: Google Street View

De Partij voor Ouderen en Veiligheid en Democratisch Zaanstad zijn ondernemer Martin Kreekel, eigenaar van kiosk Martin’s Broodjes en Boontjes op het station Krommenie-Assendelft, te hulp geschoten bij zijn pogingen om via cameratoezicht de veiligheid op de stations van de Zaanlijn te vergroten.

Kreekel bood afgelopen zomer een petitie met ruim 600 handtekeningen aan, nadat hij Zaankanters opriep om gezamenlijk de gemeentepolitiek ervan te overtuigen ‘dat voor ons goedwillende burgers privacy zwaarwegend is, maar dat de veiligheid van onze medeburgers, onszelf en onze eigendommen zwaarder weegt’. Hij voegde daar nog aan toe dat camerabeelden binnen veertien dagen worden overschreven en alleen opvraagbaar zijn door politie en justitie, dus dat het met privacyschendingen wel mee zou vallen. Kreekel raakte gefrustreerd door de vernielingen, de diefstallen en het geweld waar hij op ‘zijn’ station regelmatig getuige van is.

De camera’s moeten wat de kioskhouder betreft zowel de stations als de fietsenstallingen veiliger maken. Naar aanleiding crimineel gedrag kwam de politie naar zijn zeggen meermalen bij hem langs voor camerabeelden, maar tevergeefs: ‘Helaas staat de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente Zaanstad mij niet toe om camera’s (en detectielampen) op te hangen buiten mijn eigen winkelruimte’. En daar wil hij verandering in brengen.

En toen bleef het stil

Nadat burgemeester Jan Hamming de petitie in ontvangst had genomen is het echter stil gebleven. Terwijl Zaanstad toch niet stilzit op het gebied van de handhaving van de openbare orde en veiligheid, gezien ook de recente aanwijzing van twee stadsdelen als veiligheidsrisicogebied en de daarmee gepaard gaande introductie van preventief fouilleren in het centrum van Zaandam en Poelenburg. De POV en DZ willen na bijna een half jaar daarom wel eens weten wat er met de handtekeningen is gebeurd.

Burgerparticipatie

Zijn die zoals destijds beloofd overhandigd aan de directie van de NS? Noch Kreekel noch POV-fractievoorzitter Harrie van der Laan hebben daar enig idee van. Vandaag waren er opnieuw vernieligen op station Krommenie-Assendelft (foto’s hieronder), schrijft de laatste in een motie die aandringt op actie van de kant van de burgemeester. Want hij kan zich, ondanks alle mooie woorden over burgerparticipatie van de kant van het college ‘niet aan de indruk onttrekken dat er zo goed als niets met het burgerinitiatief is gebeurd’.

Actieplan

De motie beoogt voor elkaar te krijgen dat binnen nu en twee maanden een plan op wordt gesteld waarin samen met de NS duidelijke afspraken worden gemaakt over het plaatsen van camera’s op alle NS-stations op de Zaanlijn en dat binnen dezelfde termijn een plan gemaakt wordt om camera’s te plaatsen aan de buitenkant van de stations om vernielingen in de openbare ruimte in beeld te kunnen brengen ‘en de daders van de vernielingen snel te identificeren en aan te houden’.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen