Mogelijk vertraging Zaanbrug en Toermalijn wegens stikstof

Foto: Wikipedia / Kees Wesselius

Het tijdschema voor de vernieuwing van de Zaanbrug tussen Wormerveer en Wormer moet wellicht opnieuw worden herzien en ditmaal vanwege de stikstofuitspraak van de Raad van State. In Wormerveer heeft ook de nieuwbouw van basisschool de Toermalijn daar last van – twee projecten die maar niet van de grond lijken te komen.

Eind mei haalde de hoogste bestuursrechter van het land een streep door het Programma Aanpak Stikstof waarmee de effecten van bouwprojecten op kwetsbare natuur werden gemeten en vergunningen werden verleend. De provincie is momenteel bezig om in beeld te brengen welke consequenties het oordeel van de Raad van State heeft voor de nieuwe Zaanbrug, zo heeft het college laten weten op vragen van de Partij voor Ouderen en Veiligheid. De provincie is de opdrachtgever; Zaanstad en Wormerland zijn gezamenlijk eigenaar van de brug.

Aanbesteding

Inmiddels loopt de aanbesteding weer met een hoger plafond en zijn de aannemers bezig om hun aanbiedingen te onderbouwen. Ook kunnen zij nu eventuele vragen stellen. Het indienen van de aanbiedingen kan vooralsnog tot eind september plaatsvinden, maar mogelijk gooit de PAK-uitspraak dus nog roet in het eten. De POV vreest dat door verder uitstel de kosten voor de brug nog verder zullen oplopen. Het laatstgenoemde bedrag is 23.454.193 euro.

Toermalijn

Wat de nieuwbouw van de Toermalijn betreft kan de omgevingsvergunning pas worden afgegeven als er meer duidelijkheid is over de manier waarop het neerslaan van stikstof gemeten moet worden. Zowel landelijk als bij de provincie en de gemeente Zaanstad is een crisisteam is opgericht om zo spoedig mogelijk tot een oplossing te komen voor alle bouwprojecten die nu onzeker zijn geworden, maar voorlopig is nog geen zicht op de gevolgen voor de Toermalijn. Wat de basisschool betreft is er overigens nog een extra hobbel te nemen, omdat cacaoverwerker Cargill aan de overkant van de bouwlocatie dichtbij de Zaan bezwaar maakt tegen de geplande nieuwbouw van zowel de school als de nabijgelegen woningbouw. Wegens een serie procedurele missers ging de bouw van de school  eerder niet door op de plek waar de gemeente in eerste instantie een voorkeur voor had.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen