Afronding aanbesteding Zaanbrug pas in de zomer verwacht

Foto: Royal Haskoning / DHV Architecten

De aanbesteding van de vernieuwing van de Zaanbrug is niet binnen de verwachte termijn afgerond en wordt pas deze zomer verwacht, zo hebben de POV in Zaanstad en in Wormerland ruim twee weken nadat ze daar vragen over gesteld hadden vernomen. De twee afdelingen van de Partij voor Ouderen en Veiligheid komen er binnenkort in de raadsvergaderingen op terug: er zijn moties van treurnis voorbereid.

Volgens de gemeente Zaanstad is ‘op basis van voortschrijdend inzicht’ besloten om een deel van de tijdelijke verkeersmaatregelen die nodig zijn gedurende de periode dat er geen brug voor autoverkeer is bij de fabriekwand in Wormer ‘gedeeltelijk anders uit te voeren’ en deels toe te voegen aan de aanbesteding. Daarom heeft de provincie die aanbesteding tijdelijk opgeschort. Dat heeft volgens de antwoorden van Zaanstad geen financiële consequenties, maar daar zet de POV vraagtekens bij: waarom is het werk dan nog niet gegund als er onder de streep niets aan de cijfers verandert?

Welke verkeersaanpassingen?

De beide fracties willen ook weten welke verkeersplannen er anders uit komen te zien en vragen om een nadere uitleg van het ‘voortschrijdend inzicht’ dat tot de koersverandering heeft geleid. Daarnaast willen ze weten hoe het proces tot nu toe is verlopen en inzage in de communicatie daarover tussen de provincie – die de aanbesteding uitvoert – en de beide gemeenten, die samen eigenaar zijn van de Zaanbrug. Opmerkelijk is dat de vertraging in de aanbesteding ‘de netto beschikbare calculatietijd van de aannemers niet negatief beïnvloedt’, zoals in de beantwoording van de vragen van de POV is te lezen.

Er is op dit moment geen aanleiding om de gemeenteraden van Zaanstad en Wormerland opnieuw te vragen meer geld voor de brugvervanging vrij te maken: ‘Mocht er tussentijds een aanleiding zijn waarbij er buiten de vastgestelde kaders getreden moet worden dan wordt dit vooraf opnieuw voorgelegd aan de gemeenteraad.’

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen