Akkoord over de Zaanbrug: de aanbesteding kan van start gaan

Foto: Royal Haskoning / DHV Architecten

Zaanstad en Wormerland en de provincie hebben een akkoord bereikt over de aanpak en financiering van de nieuwe Zaanbrug. Dit betekent dat de aanbestedingsprocedure start, zo laat de provincie weten.

Naar verwachting kiezen de overheden begin volgend jaar een aannemer en kan het werk dan eindelijk eind 2019 beginnen, zodat het verkeer begin 2021 over de nieuwe brug kan. Het ontwerp van de nieuwe brug door architect Joris Smits is niet gewijzigd: het wordt een traditionele Hollandse ophaalbrug met een eigentijdse vormgeving.

Aanpassingen Ned Benedictweg

Tijdens de vernieuwing van de Zaanbrug maakt het wegverkeer gebruik van alternatieve routes. Vooruitlopend op het slopen van de bestaande Zaanbrug krijgt de Ned Benedictweg (N514) deels twee rijstroken per richting. Voor fietsers, voetgangers en nood- en hulpdiensten wordt tijdens de bouw in de buurt van de bestaande Zaanbrug een tijdelijke brugverbinding gemaakt.

De provincie voert de vernieuwing van de Zaanbrug uit namens Zaanstad en Wormerland. De komende periode werken de provincie en de beide gemeenten verder aan de aanbesteding en aan de voorbereiding van de verkeersmaatregelen. De definitieve planning komt na gunning van de opdracht beschikbaar en is mede afhankelijk van de voortgang van andere projecten in de regio.

Hoger en breder

De Zaanbrug tussen Wormer en Wormerveer is eigendom van Zaanstad en Wormerland. Door de vergroting van de doorvaartbreedte van twaalf naar 16,5 meter en een hogere vrije doorvaarthoogte blijft in de toekomst een vlotte en veilige doorvaart van het scheepvaartverkeer gegarandeerd.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen