Wormerland nu aan zet bij financiering van vervanging Zaanbrug

Foto: Royal HaskoningDHV Architecten

De raad van Zaanstad is akkoord met een extra investering van ruim 1,3 miljoen euro in een nieuwe Zaanbrug, en dus ligt de bal nu bij de collega’s in Wormerland.

De gemeenteraad van de buurgemeente en mede-eigenaar van de brug tussen Wormerveer en Wormer moet nog oordelen over eenzelfde extra financiële bijdrage nu de brug en aanpalende voorzieningen veel duurder uitvallen dar eerder berekend was. Bij een eerste bespreking in de raad leken alle seinen op rood te staan, maar het onderwerp werd van de agenda gehaald voor de vergadering waarin een besluit moest vallen. Die eerste bespreking leidde overigens wel bijna de val van wethouder Addy Verschuren (CDA) van Zaanstad in: de raad van die laatste gemeente hoorde via de discussie in Wormerland voor het eerst van de kostenoverschrijding.

Door het stof

En dus moest Verschuren gisteravond in Zaandam door het stof. Het is een politieke doodzonde om als bestuurder feiten achter te houden voor de (controlerende) gemeenteraad en bij de brug ging het niet om een wissewasje. Hij bood dan ook keer op keer verontschuldigingen aan, met als enige excuus dat het erg lang onduidelijk bleef hoeveel van het extra benodigde geld Zaanstad zou moeten ophoesten. Hij redde het tenslotte met de hakken over de sloot: net iets meer dan de helft van de raad meende uiteindelijk dat Verschuren kan aanblijven.

In Wormerland is juist die verdeling van de extra kosten de inzet van het debat. Daar wordt ervan uitgegaan dat de provincie het hele bedrag voor haar rekening hoort te nemen. Wormerland kan nog steeds uit de samenwerkingsovereenkomst tussen de drie partijen stappen, waardoor een nieuwe vertraging in de uitvoering – mocht die uiteindelijk toch doorgaan – onvermijdelijk lijkt. En de kosten waarschijnlijk nog verder zullen stijgen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen