Kosten van de Zaanbrug willen maar niet geheim blijven

Foto: Google Street View

Als in Zaanstad een stuk over de kosten van de Zaanbrug geheim is, dan is de kans groot dat het elders wel in te zien is. Eerst waren daar de ‘geheime’ cijfers over een duurdere brug die door de provincie online waren gezet en nu gaat het over een nog duurdere brug waar Wormerland – onbedoeld – kond van heeft gedaan middels haar digitale kanalen.

De aanbesteding van de brug tussen Wormerveer en Wormer is mislukt omdat geen aannemer het werk voor de geboden 12.250.000 euro wilde uitvoeren. Nieuwssite De Orkaan diepte de brief aan de raad van Wormerland op en meldde dat de oeververbinding anderhalf miljoen extra gaat kosten. Dat was een nieuwtje dat eigenlijk niet voor het grote publiek bedoeld was, omdat openbaarheid van de bedragen de onderhandelingspositie van de opdrachtgever kan schaden.Doe opdrachtgever is de provincie; Zaanstad en Wormerland zijn gedeeld eigenaar van de Zaanbrug.

De Partij voor Ouderen en Veiligheid had in beide gemeenten vragen gesteld over de aanbesteding toen er maar geen bericht kwam over de gunning van de opdracht en moest lang wachten op het antwoord. Dat luidde uiteindelijk dat de aanbesteding was opgeschort tot ergens in de zomer. Over een budgetverhoging werd – in het openbaar – niet gerept.

Openbaar niet weer geheim

Nu er een geheim stuk op straat ligt waaruit duidelijk wordt dat de Zaanbrug opnieuw duurder uitvalt wilde de POV gisteren tijdens de raadsvergadering weten wat die onthulling betekent voor de status van het betreffende stuk, welke (financiële) consequenties de Wormerlandse blunder heeft voor de aanbesteding en voor de gemeente Zaanstad en vroeg zich af of het geen tijd wordt om de hele zaak af te blazen en een ‘plan B’ op te stellen, inclusief een financiële onderbouwing. De uitkomst van een beraadslaging over de juridische gevolgen die bijna twee uur duurde was dat als een stuk eenmaal openbaar is, dat ook openbaar blijft. En dat op een later tijdstip opnieuw over de brug gesproken wordt.

https://twitter.com/povharrie/status/1118185833880784899

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen