Wie gaat nieuwe Zaanbrug bouwen en voor hoeveel?

Foto: Royal Haskoning / DHV Architecten

Als alles volgens de planning is verlopen is gisteren de aanbesteding voor de vernieuwing van de Zaanbrug tussen Wormerveer en Wormer afgerond en is de opdracht de deur uitgegaan naar de winnende bouwers(s). De Partij voor Ouderen en Veiligheid vraagt opheldering over de uitkomst.

Allereerst wil fractievoorzitter Harrie van der Laan van het college weten of de deadline gehaald is en de aanbestedingsfase nu klaar is, maar de meest prangende vraag is voor welk bedrag de opdracht gegund is. Is het gelukt om binnen de begroting te blijven of valt het project duurder uit, en zo ja met hoeveel? De POV is daarnaast benieuwd wie de klus mag klaren.

Referendum

De fractie vraagt om een zo snel mogelijke beantwoording van deze vragen, met het oog op een in voorbereiding zijnd agenda-initiatief. De POV is tegen de vervanging van de brug en meent dat een opknapbeurt voldoende is om nog tientallen jaren veilig de Zaan over te steken in het noordelijk deel van Zaanstad. In Wormerland was vorig jaar sprake van een burgerinitiatief voor een referendum over de brug, maar daarna is het stil gebleven.

Steeds duurder

In september vorig jaar bleek dat de kosten voor de vervanging van de brug in enkele maanden tijd met vier miljoen euro waren gestegen door hogere staalprijzen en hogere lonen in de bouw. Volgens de laatste raming is een slordige 28 miljoen euro nodig voor de sloop en herbouw en de noodzakelijke wegaanpassingen om het verkeer tijdens de werkzaamheden in goede banen te leiden. Vooral in Wormer wordt deze periode gevreesd, omdat de Zaanbrug een belangrijke schakel vormt in de ontsluiting van het dorp. Het werk zou eind dit jaar moeten beginnen.

 

 

Reacties

Cookieinstellingen