Burgerinitiatief tegen sloop en vervanging Zaanbrug in Wormerland

Het einde van de Lassiestraat, met Wormerveer aan de overkant.
Het einde van de Lassiestraat, met Wormerveer aan de overkant.
Foto: Google Street View

De Partij voor Ouderen en Veiligheid en de Vereniging Liberaal Wormerland steunen een burgerinitiatief van oud-politicus Wout van Aalst om in Wormerland een referendum te houden om de sloop en vervanging van de Zaanbrug tussen Wormerveer en Wormer tegen te houden. Er worden momenteel handtekeningen verzameld voor de eerste stap in het proces, meldt Dagblad Zaanstreek.

De beide lokale partijen in de raad van Wormerland zijn, evenals de POV-fractie in Zaanstad, tegen de vervanging van de brug op de huidige locatie tussen de Lassie-fabriek en pakhuis Batavia. Zij willen een brug op een andere plek, zodat er tijdens de bouw een gemakkelijke verbinding tussen beide dorpen open blijft voor gemotoriseerd verkeer. Maar de huidige Zaanbrug kan volgens de fracties na een opknapbeurt nog wel 30 jaar mee.

Lassiestraat

Moet er volgens een burgerraadpleging toch een nieuwe brug komen, dan willen de twee fracties een andere locatie. Aansluiten op de Lassiestraat in Wormer is een optie die altijd door GroenLinks is verdedigd. Onderzoek toonde eerder echter aan dat op die plek problemen ontstaan met de aansluiting van een nieuwe brug op de Zaanweg in Wormerveer. Bovendien zit het bedrijf van Mulder Verhuizingen in Wormerveer in de weg en zou dat bedrijf moeten verhuizen uit het historische pakhuis waar het nu gevestigd is.

Een brug bij het historische pakhuis De Adelaar verdween eerder al snel uit beeld vanwege de veel hogere kosten. Voor de scheepvaart is die locatie wel geschikter, omdat de brug weliswaar in een bocht zou liggen maar in een veel breder gedeelte van de Zaan. Bovendien zou deze locatie de Zaanweg, het Zuideinde en de Wandelweg ontlasten ontlasten omdat men vanuit Wormer via de Prinses Irenebrigadeweg rechtstreeks op de provinciale weg af zou rijden.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen