Geldelijke genoegdoening voor slachtoffers Toermalijnfiasco

Een still uit de uitzending van 'Tijd voor Max'
Een still uit de uitzending van 'Tijd voor Max'
Foto: Facebook / Democratisch Zaanstad

Het college gaat de familie Heijnen uit Wormerveer 27.500 euro betalen als bijdrage in de juridische kosten die zij hebben moeten maken als gevolg van hun verzet tegen de – later afgeblazen – nieuwbouw van basisschool de Toermalijn pal naast hun woning aan het Krommenieërpad. Er is overeenstemming over bereikt na bemiddeling van de gemeentelijke Ombudsman.

De impasse is doorbroken omdat de laatste niet alleen heeft gekeken naar de rechtmatigheid maar ook ‘behoorlijkheid’ liet meewegen. Het college wees alle ingediende verzoeken om schadeloosstelling eerder af, in het besef dat ‘de gang van zaken rond het dossier de Toermalijn een grote impact op deze bewoners heeft gehad’, zo staat in een brief aan de raad, maar ook in de overtuiging ‘de gemeente op basis van de gerechtelijke uitspraken in deze procedures haar verantwoordelijkheid heeft genomen’.

Leertraject

De vernieuwing van de Toermalijn is naar aanleiding van uitspraken van de rechtbank en de Raad van State volledig opnieuw is gestart, met als uitkomst dat de school naar het Noordeinde gaat. Het college heeft met de bewoners afgesproken dat een afsluitende brief zal worden gestuurd met excuses en dat een leertraject wordt gestart op basis van de lessen die degemeente heeft getrokken van de gang van zaken rond de bouwplannen voor de Toermalijn. Die haalde zelfs de landelijke televisie.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen