Start bouw of oplevering zeven nieuwe basisscholen in 2019

Een beeld van de toekomstige centrale hal van de Toermalijn.
Een beeld van de toekomstige centrale hal van de Toermalijn.
Foto: Carree Architecten

Dit jaar staat in het teken van de (beginnende) nieuwbouw van basisscholen. De afgelopen jaren zijn verschillende nieuwbouwprojecten voorbereid en dat ging de ene keer gemakkelijker dan de andere. Het resultaat is dat er in 2019 en 2020 flink gebouwd gaat worden, met als resultaat zeven splinternieuwe schoolgebouwen die plaats gaan bieden aan in totaal meer dan 1500 kinderen.

Het integraal kind centrum Kreekrijk en IKC De Werf worden rond de zomer opgeleverd en in het nieuwe schooljaar in gebruik genomen. Daarnaast start dit jaar de bouw van IKC Overtuinen, IKC Rosmolen Zuid, de dependance van Herman Gorter in de Burgemeester Smitstraat, De Hoeksteen en de uitbreiding van De Voorzaan – Vissershop. ‘Positief is dat er flinke stappen worden gezet in het bouwen van goede nieuwe scholen, waardoor het aantal slechte schoolgebouwen in de stad afneemt,’ aldus een samenvatting van een collegebesluit. ‘Daarnaast worden duurzaamheidsambities concreet door het realiseren van schoolgebouwen die van het gas los zijn.’

Toermalijn ontbreekt

Wat opvalt is dat de nieuwbouw van de Toermalijn in Wormerveer in het rijtje ontbreekt. Voor de nieuwbouw van die interconfessionele basisschool werd al in 2012 een vergunning aangevraagd door scholenkoepel Agora, maar vervolgens ging het mis op de beoogde locatie aan het Krommenieërpad en werd uitgeweken naar het Noordeinde. Daartegen is inmiddels bewaar aangetekend door de nabijgelegen cacaoverwerker Cargill in Wormer. Het plan was – tot nu dat – om de nieuwe Toermalijn na de zomervakantie van 2020 te openen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen