Nieuwbouw De Hoeksteen in het groen, maar bomen weg voor zonnestroom

Foto: BRTA Architecten

Er zijn geen onoverkomelijke bezwaren om de nieuwbouw van RK-basisschool De Hoeksteen neer te zetten op de plek van de voormalige sporthal De Gordijnhal in het Rosariumgebied in Krommenie. Burgemeester en wethouders vinden dat een school voor ongeveer 390 leerlingen daar op zijn plaats is.

In De Hoeksteen komen ook een peuterspeel en een buitenschoolse opvang. Momenteel zitten de leerlingen van De Hoeksteen in gebouwen aan de Braillestraat – gebouwd in 1962 – en de Serooskerkestraat – uit 1959 – in Krommenie. Die zijn dringend aan vervanging toe. De sporthal werd al in 2009 gesloopt.

Twee verdiepingen

Het bouwplan voorziet in een school van twee verdiepingen met in de buitenschoolse opvang plek voor 80 tot 100 kinderen. De kavel is 3400 vierkante meter groot en de totale brutovloeroppervlakte van het gebouw wordt 2066 vierkante meter. Buiten schooltijd zal het plein toegankelijk zijn voor kinderen in de bassischoolleeftijd, maar in het geval van overlast wordt het plein (tijdelijk) afgesloten.

De hoofdentree komt aan de Rosariumlaan en is bedoeld voor de midden- en bovenbouwleerlingen. Aan de zuidkant komt het plein voor de peuters en de onderbouw. Er is zoveel mogelijk getracht om een verbinding te behouden met de omliggende parkachtige groene zones, maar de bomen langs het water zullen worden gekapt zodat de zonnepanelen op het dak voldoende zon krijgen.

Groene toekomst

Het dak wordt vooralsnog een standaardexemplaar, maar het blijft een ‘grote wens’ om het in de toekomst een vriendelijke, groene uitstraling te geven. De constructie van het gebouw is daarom zo ontworpen dat dit later alsnog kan worden gerealiseerd, door bijvoorbeeld het aanleggen van een sedumdak.

De opzet van de plattegrond en vier entrees maken het mogelijk het gebouw in de toekomst op te delen. Eén van de uitgangspunten van de Visie Rosariumgebied is het zo compact en groen mogelijk inpassen van parkeerplekken. Iedere voorziening (een zwembad, een tennisbaan, basisschool Het Palet en een begraafplaats) heeft zijn eigen parkeerbehoefte.

Dubbelgebruik

De gemeente gaat echter buiten de piektijden uit van dubbelgebruik: ‘De parkeerplaatsen zijn uitwisselbaar en dit levert een efficiënter gebruik van de openbare ruimte op. Op deze wijze is voorzien in voldoende parkeerplaatsen en fietsparkeerplaatsen voor de school.’

Er zijn over de nieuwe Hoeksteen meedere bewonersavonden en klankbordbijeenkomsten met de omwonenden gehouden. ‘De opkomst op deze avonden was niet hoog, maar de aanwezige bewoners waren enthousiast over de plannen,’ schrijft het college.

‘Daar waar mogelijk zijn alle opmerkingen in het ontwerp verwerkt. Zo is de afscheiding tussen de tennisvereniging en de school in nauw gezamenlijk overleg bepaald. Ook het gedeelde fietsparkeren bij de school ten behoeve van de school en het zwembad is in overleg met het sportbedrijf tot stand gekomen.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen