Eén verhuisvergoeding zit nieuwbouw scholen Et Buut en Westerkim nog in de weg

Foto: Pixabay

Het Integraal Kind Centrum (IKC) met bijbehorende voorzieningen op de locatie Overtuinen D in Zaandam, tussen het Volkspark in het noorden, de Vaart in het oosten, de bedrijven aan de Mauritsstraat in het zuiden en de Provincialeweg in het westen, moet er nu zo snel mogelijk komen.

De Raad van State stak daar eind november 2016 in eerste instantie een stokje voor, omdat de gemeente onvoldoende onderzoek had gedaan naar de bereikbaarheid van de bedrijven die op dat moment gevestigd waren in de Mauritsstraat. Nu ligt er een nieuw plan op tafel voor de scholen Et Buut en Westerkim die samen het IKC Overtuinen gaan vormen, dat in de basis gelijk is aan zijn vernietigde voorganger. Maar in deze versie is wel uitvoerig aandacht besteed aan alle aspecten die verband houden met de bereikbaarheid van de bedrijven, parkeren en verkeersveiligheid.

Verhuispremie Singeling

De bedrijfspercelen aan de zuidkant van de Mauritsstraat zijn inmiddels op één stuk grond na in het bezit van een marktpartij gekomen, die er huizen wil neerzetten. Met het laatste gevestigde bedrijf, Singeling B.V. heeft het college een principeakkoord bereikt over de vergoeding voor een verhuizing. Daar moet de raad zich nog over uitspreken. Wanneer die akkoord gaat, zijn alle bedrijven binnen afzienbare tijd uit de Mauritsstraat vertrokken.

Het college wil zich inspannen om las- en constructiebedrijf Singeling zoveel mogelijk ter wille te zijn, omdat dit beter is voor het IKC Overtuinen, beter voor het bedrijf en er mooie kansen ontstaan voor de herontwikkeling van de bedrijvenstrook.

School voor 600 leerlingen

Het IKC betreft een schoolgebouw voor 600 leerlingen, een gymzaal, een peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang. Er komen ook 64 parkeerplaatsen. Op grond van de geldende berekeningen kwam Zaanstad uit op een parkeereis van 27 plaatsen voor de school en 31 voor Kiss & Ride bij de opvang. Dat betekent dat er een ‘overschot’ van zes parkeerplekken zal worden aangelegd. Daarnaast wordt een stalling voor 396 fietsen gebouwd.

De school wordt een lang en relatief laag gebouw. Het gebouw bestaat uit twee centrale ruimtes, waar omheen de lokalen en nevenvoorzieningen zijn geclusterd. In de gevels worden deze lokalen en ruimtes als afzonderlijk herkenbare elementen vormgegeven, door Zaanse houten huizen, afgewisseld met industriële baksteenarchitectuur. De gymzaal van elf meter hoog steekt boven de lange massa uit.

Zienswijzen en inloopavond

Het nieuwe uitwerkingsplan wordt ter inzage gelegd van 19 oktober tot en met 30 november. Gedurende deze periode heeft iedereen de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen bij het college. Op woensdag 1 november is er van 19:00 tot 21:00 uur een inloopavond over het ontwerp-uitwerkingsplan en de ontwerp-omgevingsvergunning in de raadzaal van het stadhuis in Zaandam.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen