Hogere kosten verhuizing de Toermalijn uiteengezet in geheim stuk

Foto: Google Street View

De verhuizing van basisschool de Toermalijn in Wormerveer valt duurder uit dan voorzien, maar hoeveel blijft onduidelijk. Indexeringen en andere gegevens staan namelijk in een geheime financiële bijlage. De laatste – bekende – schatting van de ontwikkelkosten was 4.174.000 euro.

Wat wel duidelijk wordt uit antwoorden op technische vragen van POV-voorman Harrie van der Laan over de kosten van de nieuwbouw van de interconfessionele basisschool aan het Noordeinde is dat de verhuiskosten ook al hoger uitvallen, omdat die waren gebaseerd op het aantal vierkante meters dat de Toermalijn nu in gebruik heeft (circa 1500), terwijl dat volgens de Verordening onderwijshuisvesting de vierkante meters moeten zijn die de school straks heeft (1700).

De plankosten – geld dat de gemeente moet uitgeven aan zaken als bodemonderzoek, aanvullend flora- en faunaonderzoek, (extra) bewonersavonden en (extra) supervisiebijeenkomsten- stijgen eveneens. Maar dat komt volgens het ambtelijk apparaat omdat ‘alles zo zorgvuldig mogelijk’ moet worden gedaan. Voor de exacte cijfers wordt wederom verwezen naar de geheime financiële bijlage.

Tulpstraat

Het gebouw dat de Toermalijn nu nog in gebruik heeft aan de Tulpstraat laat volgens de antwoorden ‘te wensen over’. ‘Waar wij als gemeente samen met het schoolbestuur naar kijken is of een (tijdelijk) gebouw schoon, droog en veilig is. Zodra hier iets mee is, is het primair aan het schoolbestuur om herstel- en/of aanpassingswerkzaamheden te doen aan het gebouw. In enkele gevallen, zo ook bij de Tulpstraat, ondersteunen wij het schoolbestuur om noodzakelijke aanpassingen te doen. De veiligheid van de kinderen staat hierbij voorop.’

Krommenieërpad

De nieuwbouw voor de Wormerveerse school zou eerst aan het Krommenieërpad komen, maar nadat voor dat plan al 2,6 miljoen euro was uitgegeven werd de zaak als gevolg van onder andere rammelende inspraak afgeblazen. Dat geld is waarschijnlijk in rook opgegaan.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen