Dependance Herman Gorter wordt groter en hoger dan de huidige school

Het huidige schoolgebouw aan de Burgemeester Smitstraat.
Het huidige schoolgebouw aan de Burgemeester Smitstraat.
Foto: Google Street View

Het college is akkoord met een wijziging van het bestemmingsplan om een grotere en hogere school te kunnen bouwen aan de Burgemeester Smitstraat in Zaandam.

De nieuwe dependance van openbare basisschool Herman Gorter gaat zo’n 250 leerlingen tellen in de groepen 1 tot en met 4, evenveel als in de huidige school die plaats moet maken voor nieuwbouw. Daarnaast komen er kindvoorzieningen in het nieuwe gebouw.

Daarin is plaats voor dertien lokalen voor basisonderwijs en drie voor kindvoorzieningen. De hoogte van de eerste bouwlaag wordt circa 4,50 meter en aan de voorzijde komt een verdieping in kapvorm met een hoogte van acht meter. De totale bruto vloeroppervlakte wordt 1785 vierkante meter – zo’n 50 vierkante meter meer dan in de huidige situatie. De school wordt op verzoek van de omwonenden iets meer richting de Burgemeester Smitstraat gebouwd.

Schoolplein

Aan de voorkant van het terrein komt een afsluitbaar hekwerk van 1,80 meter hoog. Het schoolplein zal enkele uren na schooltijd open blijven en daarna gesloten worden door een omwonende die nu ook de sleutel heeft. Op deze manier kunnen de kleine kinderen daar nog spelen, maar is het plein ‘s avonds gesloten voor hangjongeren. Deze werkwijze wordt naar tevredenheid van omwonenden nu ook al toegepast.

De zijgevels van het schoolgebouw komen ongeveer 12,5 meter van de erfscheidingen van de omringende achtertuinen af te liggen. Aan de voorzijde blijft een groenstrook intact. Het nieuwe schoolplein wordt evenals het huidige plein vrijwel direct tegen een aantal percelen van woningen aan de Burgemeester Van der Stadstraat en de Pieter Pauwstraat aangelegd.

Fietsenstallingen verplaatst

Uit oogpunt van veiligheid voor de kinderen op het schoolplein worden de fietsenstallingen in de nieuwe situatie verplaatst naar de voorkant van het gebouw. De huidige gebouwtjes worden gesloopt, wat meer lawaai van spelende kinderen oplevert voor een aantal woningen aan de Burgemeester Van der Stadstraat en de Pieter Pauwstraat.

Het college heeft echter overwogen dat dit met name op werkdagen het geval zal zijn en op tijdstippen dat veel bewoners niet thuis zijn. Het aanbrengen van voorzieningen om het geluid te reduceren zou bovendien’buitensporige kosten’ met zich meebrengen. Gezien het maatschappelijk belang van een school dicht in de buurt van de leerlingen, wordt die extra geluidsbelasting voor enkele bewoners daarom voor lief genomen.

Bomen en groen

Voor de realisatie van het project moeten twee bomen worden gekapt. Die staan niet in openbaar gebied en ook niet op de gemeentelijke lijst van behoudenswaardige bomen, waardoor er geen kapvergunning nodig is en er ook geen herplantplicht bestaat. Met de klankbordgroep is overeengekomen om geen kortparkeerplaatsen aan te leggen, omdat dit ten koste zou gaan van openbaar groen.

Uit tellingen is gebleken dat ongeveer de helft van de ouders hun kind lopend naar school brengt, circa 45 procent dat op de fiets doet en dat een kleine minderheid met een scooter of auto komt. Het stilstaan op de weg en het laten uitstappen van het kind had geen negatieve invloed op de doorstroming van het verkeer en de verkeersveiligheid in de Burgemeester Smitstraat, aldus het college.

Niet gasloos

Het nieuwe gebouw wordt niet energieneutraal, omdat het bouwplan al in een te vergevorderd stadium was toen nieuwe regels over duurzaamheid in werking traden. Aanpassingen om gasloos te bouwen zouden 40.000 tot 150.000 euro extra kosten en dat geld is er niet.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen