Heemraad terughoudend over verbrakking polder Westzaan

Foto: PxHere

Heemraad Siem Jan Schenk van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier staat terughoudend tegenover de plannen van de provincie met het waterbeheer in Westzaan. Verbrakking van de veenweides moet de bodemdaling tegengaan en de uitstoot van CO2 reduceren. Daar ziet Schenk in zuiver agrarisch gebied niets in, zegt hij in Nieuwe Oogst.

Iedereen heeft belang bij een beperking van de bodemdaling, maar boeren, natuurorganisaties, gemeenten en huizenbezitters hebben daarnaast ook botsende belangen. ‘Beperking van de bodemdaling is een kwestie van maatwerk op basis van een langetermijnstrategie. Dat is in een drukbevolkt en intensief Nederland niet één, twee, drie opgelost,’ zegt Schenk. Wat verbrakking betreft wijst hij erop dat het waterschap juist volop investeert in het voorkomen daarvan. ‘Verbrakking van de polder mag voor de omringende gebieden geen nadelige consequenties hebben. Het Weser-arrest zegt namelijk dat er geen sprake mag zijn verslechtering van de waterkwaliteit.’

Gebruik leidend

Een verhoging van het waterpeil kan helpen, aldus Schenk, maar is niet dé maatregel tegen bodemdaling. Alles hangt sterk af van het toekomstige gebruik van het gebied. ‘Bepalend voor de maatregelen is het accent op een gebied voor de lange termijn: landbouwgrond of natuur en moeras. Dat gebiedsproces is aan de provincie.’

Westzaanse boeren zijn niet van plan om hun bedrijven op te geven en hebben zich verenigd in de Positieve Poldergroep Westzaan om gezamenlijk ten strijde te trekken tegen verbrakking. Zij hebben de lafgelopen jaren grote investeringen gedaan en zien mogelijkheden om de bodemdaling te lijf te gaan en toch te blijven boeren, met bijvoorbeeld onderwaterdrainage. LTO Noord steunt de groep.

Manifest

Ook de partij die met glans de recente waterschapsverkiezing won staat aan hun kant. Water, Land en Dijken was een van de ondertekenaars van de brief die de Positieve Poldergroep aan de provincie stuurde om het ongenoegen te laten blijken. WLD, de land- en tuinbouworganisatie, FrieslandCampina en Cono hebben ook samen een manifest opgesteld voor het veenweidegebied.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen